Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă legea pentru șoferi: Cum își por recupera RAPID permisul auto

permis

Comisiile juridică pentru apărare ale Senatului au dat, marți, raport comun favorabil inițiativei legislative care reglementează perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice și a condițiilor în care este făcută suspendarea, prevăzute în legislația actuală.

Inițiativa legistativă înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată, propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, scrie mediafax.ro.

Citește și: Lovitură pregătită de Pro TV pentru Antena 1-Ce show va lansa și ce cuplu neașteptat de prezentatori au ales

„Măsura legislativă propusă are ca obiect de reglementare clarificarea perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice și a condițiilor privind suspendarea, prevăzute de legislația în vigoare. Prin instituirea acestui mecanism de reducere a perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, se acordă posibilitatea cetățenilor de a-și recupera, în anumite condiții, dreptul de a conduce/permisul, pentru anumite fapte, limitiativ prevăzute de lege, degrevând instanțele de judecată de plângeri contravenționale. De asemenea, prin măsura propusă se are în vedere gradualitatea sancțiunilor, cetățeanul putând să își recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiții, fără a mai apela la instanță, fără costuri și avocați”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Comisia juridică și cea pentru apărare din Senat au dat raport comun favorabil proiectului de lege, cu amendamente admise.

Citește și: Lovitură grea pentru Ion Țiriac! ‘Țeapă’ de milioane de euro

Una dintre modificările aduse în cadrul ședinței comune a celor două Comisii prevede că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: „a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei”.

Un alt amendament al propunerii legislative prevede că perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă "depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50 km/h".

Citește și: Ministerul lui Eugen Teodorovici a reuşit să atragă o sumă uriaşă! Ce va face cu banii

De asemenea, în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează "prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile", conform altei modificări.

O altă prevedere adoptată în comisii arată; "Când persoana căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioadă în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie".

Citește și: IKEA dă cărțile pe față! Decizie majoră în privința celui de-al doilea magazin din România

Guvernul României a anunțat că nu susţine adoptarea proiectului de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată pentru propunerea legislativă, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

Citește și: Lovitură pregătită de Pro TV pentru Antena 1-Ce show va lansa și ce cuplu neașteptat de prezentatori au ales .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.