Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă lumea: cele trei puteri mondiale care ar putea adera la alianța BRICS

geopolitica

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat pentru includerea mai multor ţări în grupul BRICS, din care fac parte în momentul de faţă Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, relatează joi dpa.

La BRICS ar trebui să adere şi ţări ca Argentina, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, a apreciat miercuri preşedintele brazilian, citat de presa locală. Următorul summit BRICS este programat să aibă loc la Johannesburg între 22 şi 24 august.

Extinderea BRICS este o prioritate pe agenda summitului ţărilor care caută să fie o contrapondere la hegemonia percepută a Occidentului condus de SUA în afacerile globale. Mai mult de 40 de state şi-au exprimat interesul de a se alătura grupului BRICS, a declarat luna trecută principalul diplomat sud-african responsabil cu relaţiile cu acest bloc.

A cerut desființarea BRICS

În declaraţiile sale de miercuri de la Brasilia, Lula da Silva a calificat de asemenea grupul celor şapte state cele mai industrializate, G7, ca fiind un "club" care nu ar trebui să existe, deoarece modul în care abordează geopolitica este depăşit. Din G7 fac parte Marea Britanie, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Canada şi Germania.

Preşedintele brazilian a mai afirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) contribuie de multe ori la "scufundarea" statelor, au mai consemnat media braziliene.

Lula da Silva a criticat în mod repetat în trecut structuri şi instituţii internaţionale cum este FMI şi el însuşi a ajuns în vizorul criticilor pentru o serie de declaraţii controversate privind războiul din Ucraina, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.