Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă premierul, se schimbă și prefecții?

Inquam Photos / Octav Ganea
ciuca ciolacu ciuca

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se pregătesc de un moment unic în istoria modernă a României, prin care un premier pleacă de bună voie pentru a lăsa locul la Palatul Victoria celui care îi este și partener de coaliție, dar și rival politic.

Schimbarea care ar trebui să aibă loc pe 25 mai este, deocamdată sub semnul întrebării, dar numai ca dată. Asta, pentru că ziua de 25 mai are o însemnătate religioasă, ortodocșii sărbătorind Înălțarea Domnului, iar Nicolae Ciucă a spus-o clar că nu va pleca chiar în acea zi.

Însă, schimbarea de premier va putea duce și la modificări în teritoriu, nu doar în cabinetul de miniștri și între secretarii de stat. Voci din PNL vorbesc despre preluarea unor posturi de prefect acolo unde, acum, locul este ocupat de oamenii lui Marcel Ciolacu.

Un prefect ”recordman”

Un astfel de caz ar fi la Galați, unde prefectul Claudiu-Sorin Gavril este puternic contestat de tabăra liberală. Gavril a fost numit prefect pe 31 ianuarie 2023 și s-a remarcat, deocamdată, prin faptul că refuză, deși legea o cere, să își depună declarația de avere și declarația de interese la cel mult 30 de zile de la numirea în funcție.

Claudiu Gavril deține un record mai puțin cunoscut. El a mai fost prefect timp de o săptămână, la începutul anului 2022, când l-a înlocuit pe Gabriel Panaitescu, același om pe care l-a înlocuit și de această dată, prin semnătura lui Nicolae Ciucă.

Gavril a candidat candidat independent la funcția de primar al Tecuciului în septembrie 2020, cu sprijinul unei formațiuni civice înființată chiar de el, Uniunea Independentă pentru Tecuci, dar a pierdut în fața unui liberal, Lucian Costin. Edilul liberal mizează pe o renaștere a orașului cu ajutorul banilor europeni, estimând că va realiza proiecte de zeci de milioane de euro.

Gavril este susținut de PSD, acolo unde tatăl său, proprietarul Avicola „Condor” Matca, este membru. În plus, socrul prefectului este Petru Papuc, consilier local PNL.

Liberalii vor să își pună, din iunie, prefecți în județe-cheie, așa cum ar fi Galațiul, unde PSD are un fief condus de europarlamentarul Dan Nica, pentru a pregăti șirul de alegeri ce urmează în 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.