Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă radical modul în care se fac controale în spațiul Schengen: Comisia Europeană a dat ordin

schengen

Statele membre ale spaţiului Schengen ar trebui să limiteze la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne, afirmă Comisia Europeană într-o recomandare emisă joi, informează agenţia croată HINA.

Executivul UE a trimis joi recomandări statelor membre să-şi intensifice cooperarea în spaţiul Schengen după un proces de consultare oficial desfăşurat între lunile mai şi noiembrie cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, precum şi cu statele membre afectate de aceste controale.

Una dintre recomandările pentru statele membre este de 'a limita la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne. Statele membre ar trebui să limiteze impactul asupra fluidităţii traficului şi să se asigure că sunt disponibile conexiuni transfrontaliere de transport'.

Recomandările Comisiei, care acoperă opt domenii, promovează măsuri alternative de înlocuire a controalelor la frontierele interne, precum şi cooperarea întărită şi schimbul de informaţii în cazul în care sunt reintroduse controale.

Comisia Europeană aminteşte că Schengen este spaţiul fără controale la frontierele interne care stă la baza libertăţii de mişcare a peste 425 milioane de cetăţeni ai UE, împreună cu cetăţenii non-UE sau care vizitează Uniunea.

'Reintroducerea controalelor la frontiere trebuie să rămână excepţională, strict limitată în timp şi o măsură de ultimă instanţă dacă a fost constatată o ameninţarea serioasă pentru politica publică sau securitatea internă. Libertatea de mişcare a persoanelor, bunurilor şi serviciilor trebuie să fie garantată în spaţiul Schengen', mai arată executivul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.