Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se spală sau nu în Săptămâna Mare? În ce zile e păcat să faci curățenie

Gadget Review
spalat rufe

Credincioșii ortodoxi intră, luni, în Săptămâna Mare, ultima săptămână din Postul Paștelui și mulți se întreabă care sunt zilele în care se poate spăla în această perioadă.

Potrivit credințelor populare, în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine își dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că “Raiul este închis”.

„În aceste momente ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă interioară, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde. Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, din Călărași.

Când este permis și când nu este permis să se spele în Săptămâna Mare

În prima zi din Săptămâna Mare, tradiția spune că este dedicată curățeniei pentru Paște. Potrivit obiceiurilor, în această zi totul trebuie scos la aerisit, se pot spăla haine, călca rufe și se pot face reparații necesare în casă.

În Marțea Mare se pot spăla rufe, curăța geamurile și alte treburi casnice. Ziua mai este numită și Martea Seacă.

În Miercurea Mare, tradiția spune că nu se spală rufe.

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Se spune că cei care vopsesc ouăle în această zi sunt feriți de boli și necazuri.

Până în această zi, conform tradiției populare, femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de teama să nu fie pedepsite de Joimarita, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneșe pe parcursul anului.

Vinerea Mare cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Este o altă zi în care este considerat păcat să se spele rufe. Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

Sâmbăta, Iisus Hristos a fost înmormântat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă, în bisericile ortodoxe se aprind luminile și are loc slujba de Înviere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.