Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se umblă la legislație electorală. Se introduc cotele de gen și sunt eliminați cei cu condamnări definitive

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot parlamentare

Coaliția pregătește adoptarea unor legi prin care e reformată parțial legislația electorală, însă fără a aprofunda și temele care ar deranja PSD, ca alegerea primarilor și dublarea parlamentarilor din diaspora.

Coaliția face încă un pas înainte pentru adoptarea finală a legii care ar îndepărta „penalii” de Parlament. Mai precis, printr-un proiect de lege al liberalilor, depus din 2017, dar ţinut la sertar timp de mai mulţi ani, dar care acum figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților (for decizional), va fi interzisă candidatura la alegerile parlamentare a persoanelor care până la data depunerii dosarelor au avut condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei.

Proiectul are susținere din partea partidelor Puterii, dar și a USR. De altfel, în primăvară a fost adoptată legea cu prevederi similare pentru candidații la prezidențiale. Prin urmare, inclusiv persoanele condamnate definitiv cu suspendare nu vor mai putea intra în cursa electorală.

De asemenea, în următoarele săptămâni ar urma să treacă proiectul de lege care stabilește că pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaților şi Senat trebuie să fie minimum o treime femei, iar o parte dintre acestea să fie pe locuri eligibile. Mai precis, dacă deschiderea de listă e făcută de o femeie, următorii doi candidați sunt bărbați, și invers, dacă pe primul loc e un bărbat. Proiectul are susținere transpartinică, fiind semnat de parlamentari PNL, PSD, UDMR și USR.

În schimb, un proiect important pentru liberali a fost reevaluat inclusiv de PNL, susțin surse politice din conducerea formațiunii lui Nicolae Ciucă. Mai precis, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, adică de la 6 aleși la 12 deputați și senatori. Deși e una dintre promisiunile pe care le-a tot vânturat public de șapte ani, PNL nu va mai insista, mai ales că PSD nu e de acord, Diaspora fiind un colegiu unde social-democrații au luat la ultimele alegeri parlamentare sub 5%.

În prezent, colegiul diasporei, unde sunt câteva milioane de votanți, este reprezentat doar de patru deputați și doi senatori, în timp ce un județ cu aproximativ 400.000 de persoane are zece sau mai mulți parlamentari.

De asemenea, PSD și UDMR nu vor ca formațiunile Coaliției să reia discuțiile despre alegerea primarilor în două tururi. La nivel parlamentar au mai fost clinciuri între PNL și PSD, după ce liberalii s-au abținut, la un vot din primăvară, la respingerea unei inițiative care propunea revenirea la alegerea primarilor în două tururi. La acel moment, Daniel Suciu le-a bătut public obrazul celor din PNL, că nu respectă înțelegerile din spatele ușilor închise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.