Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se va ieftini din nou gazul? Cum stabilesc companiile de utilități prețurile cu amănuntul

Shuttesrtock
gaze

"Creșterea costurilor de achiziție" a fost principalul argument folosit de furnizorii de gaze pentru majorarea prețurilor timp de mai mult de un an. Motivul: Ca urmare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, multe companii au fost nevoite să cumpere gaze naturale cu ridicata la prețuri semnificativ mai mari pentru a putea apoi să le vândă consumatorilor casnici și companiilor. Totuși, aceste prețuri au scăzut brusc de la jumătatea lunii decembrie. Sunt "costurile de achiziție mai mici" transmise și ele? Dacă da, când?, scrie indonewyork.com.

O privire de ansamblu. Cum stabilesc companiile de utilități prețurile cu amănuntul? Prețul gazului are trei componente: taxe și impozite, tarife de rețea și achiziții și vânzări. Serviciile publice municipale și alți furnizori cumpără gazele de la marii importatori, cum ar fi Uniper, sau de la burse speciale. Gazul este tranzacționat acolo pe așa-numita piață spot și poate fi livrat în una sau două zile.

"Pe piața futures, pe de altă parte, se încheie contracte de furnizare cu o durată de până la șase ani", potrivit Asociației Federale a Industriilor de Energie și Apă (BDEW). Pentru Stadtwerke, piețele pe termen scurt joacă doar un rol subordonat în ceea ce privește achizițiile, după cum explică asociația industrială VKU. Un purtător de cuvânt explică faptul că societățile cumpără în mod constant energie pentru viitor.

Cerințele viitoare de energie preconizate sunt achiziționate în multe cantități mici, în momente diferite, de obicei cu până la trei ani înainte. Cum au evoluat recent prețurile angro? În mod semnificativ în scădere. Potrivit BDEW, prețurile angro pe piața futures în 2022 au fost în medie de 117 euro pe megawatt oră. De câteva săptămâni, acestea au scăzut la aproximativ 70 de euro. "Cu toate acestea, prețurile angro sunt încă de aproape patru ori mai mari decât înainte de anii de criză", subliniază asociația industrială.

"În medie, din 2015 până în 2019, prețul mediu angro al gazului a fost de aproximativ 18,50 euro pe megawatt oră". De ce au scăzut prețurile? Expertul în piața gazelor, Fabian Huneke, de la compania de consultanță Energy Brainpool, vede motivele scăderii prețurilor într-o combinație între o iarnă blândă și economii de gaze mai mari decât se așteptau. Acest lucru a arătat: "Se poate face și fără gaz rusesc".

Prin urmare, instalațiile europene de stocare a gazelor sunt mai pline decât de obicei în această perioadă. "Spectrul penuriei de gaze și-a pierdut din groază". Cum au evoluat prețurile de consum? Potrivit BDEW, prețul mediu al gazelor naturale pentru gospodăriile din blocurile de apartamente a fost de 19,8 cenți pe kilowatt oră în trimestrul al patrulea din 2022 și de 20,0 cenți pentru casele unifamiliale. Potrivit portalului de comparație Verivox, un kilowatt-oră de gaz pentru clienții noi costă în prezent în medie 11,8 cenți. Ce spun furnizorii?

Industria energetică subliniază faptul că prețurile angro nu au un impact direct asupra prețurilor pentru clienții finali din cauza strategiilor de achiziție pe termen lung. "Clienții au beneficiat anul trecut de aceste achiziții pe termen lung", spune Kerstin Andreae, președintele Comitetului executiv al Asociației Federale a Industriilor de Energie și Apă (BDEW).

Strategia furnizorilor netezește evoluțiile de pe bursele de energie și protejează clienții de salturi bruște ale prețurilor. "Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că prețul de achiziție temporar mai mic nu va afecta decât mai târziu prețurile clienților finali." Ce ne sfătuiesc avocații consumatorilor? Potrivit lui UdoSieverding, expert în energie la Centrul de Consiliere a Consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia, clienții casnici care primesc în continuare creșteri anunțate în următoarele săptămâni pot lua în considerare schimbarea tarifelor sau a furnizorilor. El se referă la portalurile de comparație, în care acum se pot găsi din nou prețuri care se situează sub tarifele temporar mai ieftine pentru serviciile de bază.

"Să te uiți pe portaluri poate fi util", spune el. Cu toate acestea, se poate observa că mulți clienți au vrut inițial să rămână la serviciile comunale sau la alți furnizori de bază care i-au acceptat la momentul respectiv, după rezilierea bruscă de către reducerile de energie. Sieverding numește acest lucru "foarte ușor de înțeles": Știind despre frâna de preț la gaz, care plafonează 80 la sută din consumul anterior la 12 cenți, acești clienți ar fi rămas adesea la furnizorii lor anteriori.

Cum vor evolua prețurile angro în viitor? "Ceea ce se va întâmpla în continuare în acest an depinde în primul rând de vremea din restul sezonului de încălzire", spune Huneke, expert pe piața gazelor. "Dacă restul iernii ne permite să nu avem nevoie de cea mai mare parte a gazului pe care tocmai l-am stocat, ar putea avea loc o prăbușire a prețurilor în timpul verii". Dar trebuie să fiți din nou pregătiți pentru iarna următoare: În Europa, nu vă puteți permite să consumați gaze ca într-o iarnă foarte friguroasă, nici măcar iarna viitoare.

Riscul unei penurii costisitoare de gaze în iarna următoare există încă, dar a scăzut semnificativ. Huneke nu vede o tendință clară de scădere a prețurilor până în 2025.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.