Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se zboară tot mai mult: Traficul internațional din aeroporturile românești a crescut cu 65% în prima parte a anului

Inquam Photos / Octav Ganea
aeroport otopeni aglomeratie

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că traficul internaţional prin punctele de trecere aeroportuare a fost în creştere cu peste 65% în prima parte a acestui an, iar o creştere semnificativă s-a înregistrat şi în cazul documentelor false sau falsificate.

"De la începutul anului şi până în prezent, valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei aeroportuare au fost de peste 4,1 milioane treceri persoane, aproximativ 2 milioane pe sensul de intrare şi 2,1 milioane pe sensul de ieşire. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2022, când valorile de trafic persoane înregistrate la aeroporturile internaţionale au fost de 2,4 milioane, în ansamblu se înregistrează o creştere cu 65%", se arată într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES de IGPF.

Potrivit sursei citate, cel mai tranzitat aeroport a fost "Henri Coandă" - Otopeni din Bucureşti, cu peste 2,6 milioane călători pentru curse internaţionale, fiind urmat de Aeroportul Cluj-Napoca - 490.000 treceri, Aeroportul Iaşi - 280.000 şi aeroportul din Timişoara - aproximativ 180.000 persoane, pe ambele sensuri de tranzit.

Aeroportul "Henri Coandă" a înregistrat o creştere a traficului de persoane, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 58%. Cel mai intens trafic s-a înregistrat în luna februarie, când aeroportul a fost tranzitat în medie de 30.000 de pasageri într-un interval de 24 de ore. Numărul pasagerilor care au folosit porţile automate de control în perioada de referinţă a fost de aproximativ 216.400, dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022.

"O creştere semnificativă s-a înregistrat în cazul documentelor false sau falsificate, în perioada analizată triplându-se numărul declaraţiilor notariale false descoperite de către poliţiştii de frontieră pe sensul de ieşire, cu ocazia verificării documentelor de călătorie prezentate de însoţitorii minorilor", se arată în comunicat.

Poliţiştii de frontieră au înregistrat, la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei aeriene, de la începutul anului şi până în prezent, 201 infracţiuni. Cele mai multe au vizat regimul juridic al frontierei de stat (102), urmate de falsuri şi uz de fals (47).

În perioada de referinţă, poliţiştii de frontieră de pe aeroporturi au aplicat peste 350 de sancţiuni contravenţionale, în funcţie de fapta săvârşită, cele mai multe - 300 - vizând sancţiuni la nerespectarea regimului şederii străinilor în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.