Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Lăzăroiu: PNL este principala sursă de instabilitate a guvernării

Inquam Photos / George Calin
pact coalitie  orban ciolos barna kelemen

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost ministru și consilier prezidențial, consideră că „hărmăiala” din coaliția de guvernare vine de la liberali și oferă posibile explicații.

Citește și: Contre dure în Coaliție. Liderii USR-PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare. Liberalii nu îi opresc prea tare

„Nu s-ar fi gândit nimeni că principala sursă de instabilitate a guvernării de coaliție va fi PNL. Ne-am fi așteptat să fie USR+, din cauza hârjonelilor interne din ultimii ani. După două luni, dacă te uiți atent, UDMR și USR+ își văd de treabă, hărmălaia vine de la liberali. Ai putea să pui pe seama congresului care urmează, dar și USR+ are mize interne anul ăsta, cu fuziunea. Deci trebuie să fie altceva.

Pe de o parte, e ce bănuiam cu toții înainte de alegeri. Apetitul pentru reforma statului la liberali tinde spre zero. E bun în sforăielile de campanie, pe urmă e nociv. Asta pentru că PNL, ca și PSD, a apucat să treacă pe la guvernare ani buni și să-și lase ouăle cu interese prin administrație. Între timp, ouăle au făcut pui, puii au făcut alți pui, alți pui au făcut o fermă.

Pe de altă parte, cred că e un fenomen mai profund la partidele mari. Încep să-și piardă resursa umană. Dacă n-au pierdut-o, e declasată. S-a văzut bine și la PSD în anii de guvernare Dragnea- Dăncilă. Chiar apropiați ai lor au recunoscut că e doar umbra mărețului partid care "fură, dar guvernează bine." Ultimul PSD care s-a bucurat de această reputație a fost al lui Năstase. La PNL e, în bună parte, la fel. Au rămas clienții și politrucii. Nu-i includ aici pe Cîțu, Nazare și V. Alexandru, dar ei sunt o infuzie mai recentă, fără o platformă de anvergură în partid.

Un al treilea motiv e că PNL n-a guvernat niciodată pe perioade de criză. Deci experiența lor politică și administrativă în asemenea perioade e cât a USR+. PNL a guvernat (2 ani majoritar, 2 ani minoritar) între 2005-2008, o perioadă de afluență a resurselor, și ea gestionată catastrofal. Guvernarea s-a terminat cu un deficit egal cu creșterea economică. Altă perioadă a fost cu USL, doar un an și jumătate, la fel, după ce criza a trecut și economia s-a stabilizat, alt prilej de pomeni electorale și colonizare cu clientelă. Perioada 1997-2000 e prea departe ca s-o mai contabilizezi la experiența lor executivă (nu mai e niciun supraviețuitor - activ politic, vreau să zic - din perioada respectivă, și, oricum, motorul reformelor a fost atunci mai degrabă PD). Pe perioada pandemiei, PNL s-a descurcat decent, dar asta pentru că a avut sprijinul instituțiilor de forță și un PSD binevoitor.

Pentru PNL, guvernarea înseamnă să-și servească clientela. N-au habar de politici publice, de strategii guvernamentale, iar legile sunt doar cadre de siguranță pentru manevre politice și electorale. Adică, bune pentru status-quo.

Cred că actualul premier ar vrea mai mult, dar știe că n-are partidul în spate. Văd amânarea reformelor ca pe o strategie politică, până la viitorul congres. Dacă ar face acum mișcări bruște ar pierde și partidul, și guvernul. Mă rog, asta nu-i garantează succesul la congres. Până atunci (dar și după, în anumite condiții), PNL rămâne principalul risc de instabilitate al actualei coaliții”, a scris Lăzăroiu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.