Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seceta din Brazilia scoate la iveală lucuri bizare: cercetătorii încearcă să le identifice originile

AFP via Getty Images

Sculpturi în piatră reprezentând chipuri umane, datând de acum 2.000 de ani, au ieșit la iveală în zonele stâncoase de-a lungul râului Amazon, odată ce nivelul apei fluviului a scăzut. O parte dintre aceste sculpturi au fost zărite în trecut, dar acum pot fi văzute în toată măreția lor, ceea ce îi va ajuta pe cercetători să le identifice și originile, a declarat arheologul Jaime de Santana Oliveira, scrie Smithsonian Magazine.

Una dintre zone prezintă șanțuri netede, unde se crede că băștinașii își ascuțeau săgețile și sulițele cu mult înainte de invazia europenilor.

„Sculpturile sunt preistorice sau precoloniale. Nu le putem data cu precizie, dar bazându-ne pe urmele prezenței oamenilor în zonă, credem că au între 1.000 și 2.000 de ani”, a spus omul de știință, care lucrează pentru Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic ce supraveghează protejarea siturilor istorice din Brazilia.

Zona stâncoasă se numește Ponto das Lajes și se află pe malul nordic al Amazonului, în apropiere de locul în care Rio Negro și Solimoes se varsă în fluviu.

Sculpturile au fost văzute pentru prima dată în 2010, dar seceta de anul acesta le-a dezgolit și mai mult decât în alte rânduri. Apa din Rio Negro a scăzut cu 15 metri din luna iulie și a expus zone mari de rocă și nisip, acolo unde înainte nu era nicio plajă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.