DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Secretar de stat: Distrugem foarte multă plasmă. Sunt aproape 100.000 de litri care se distrug anual

www.agerpres.ro
sânge

Secretarul de stat, Cristian Grasu, a anunțat, miercuri, că în România se distruge foarte multă plasmă, ajungându-se până la aproximativ 100.000 litri distruși în fiecare an. Tot el a declarat și faptul că pentru fiecare litru de plasmă distrus se plătește suma de zece euro, conform Mediafax.

Citește și: Surpriză TOTALĂ pe piața pensiilor private - Ce s-a întâmplat în luna mai cu activele fondurilor

Secretarul de Stat, Cristian Grasu, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice organizate la ministerul Sănătății, că trebuie gândită o metodă eficientă în sensul diminuării proporților mari în care distruge plasma la nivel național.

„Ce ne interesează în mod special este faptul că noi distrugem plasmă în fiecare an, multă. Că o aruncăm este păcat, că mai şi plătim zece euro pe fiecare litru plasmă distrus este deja o problemă”, a spus Cristian Grasu.

Potrivit acestuia, această plasmă ar trebui folosită util în loc să fie distrusă, invocând în acest sens și impactul financiar rezultant ca urmare a implementării unor măsuri în acest sens. „Dintr-o dată am economisi zece euro la fiecare litru de plasmă distrus şi înţeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se distrug. La nivel naţional rapoartele noastre arată între 72.000-100.000 de litri pe an. Facturi de distrugere de plasmă”, informează secretarul de stat.

El a concluzionat spunând că cifra de aproximativ 100.000 de litri de plasmă distruși anual la nivel national este cea din rapoartele fundamentate pe baza informaţiior primite la Ministerul Sănătăţii în urmă cu doi ani.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Goşa a spus în cadrul aceleiași dezbateri că Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti nu rebutează plasmă. „100.000 de litri de plasmă pe an înseamnă 400.000 de prize. 400.000 de prize este colecta naţională. (...) Noi facem 20.000 de litri de plasmă pe an”, a conchis Doina Goșa.

Miercuri, la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.