Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de presă al președintelui rus susține că summitul Rusia-SUA s-a desfășurat 'mai degrabă cu semnul plus'

vestidinrusia.ro
Dmitri Peskov

Negocierile președinților Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, care au avut loc miercuri, la Geneva, s-au desfășurat ”mai degrabă cu semnul plus”. Părțile au reușit să înțeleagă unde se poate coopera și unde nu se reușește încă așa ceva, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, pentru postul de radio ”Ecoul Moscovei”, scrie agenția TASS.

El a amintit că, de la bun început, Moscova a atras atenția în legătură cu așteptările prea mari de la summitul ruso-american. ”Dar acum putem spune, în primul rând, că, bazându-ne pe aprecierea președintelui însuși, întâlnirea s-a desfășurat mai degrabă cu nota plus”, a arătat reprezentantul Kremlinului.

Potrivit spuselor sale, întâlnirea a fost productivă ”din punctul de vedere al faptului că liderii au avut posibilitatea de a-și expune unul altuia pozițiile, de a înțelege, într-un fel sau altul, unde se poate coopera și unde, în momentul de față, cooperarea nu merge din cauza divergenței categorice de păreri”. ”Și asta s-a întâmplat, este tot un plus”, a subliniat el.

În opinia lui, trebuie acordată atenție și documentului comun adoptat de liderii celor două țări. ”Poate este un text foarte scurt, dar este, totuși, o declarație comună privind stabilitatea strategică – probabil este exact reflectarea responsabilității deosebite a țărilor noastre nu doar față de popoarele noastre, dar, oricât de patetic ar suna și față de întreaga lume”, a arătat oficialul de la Kremlin.

Secretarul de presă al liderului rus a adăugat că textul a fost convenit, mai întâi, la nivel de lucru, după care a fost susținut de ambii președinți. ”Și astea sunt plusuri”, a insistat Peskov.

El a recunoscut că ziua summitului a fost extraordinar de încărcată, în special pentru Putin însuși. ”A trebuit să muncească din greu. Toate astea au fost precedate de o pregătire destul de lungă și știm că nu numai de partea rusă, dar și de partea americană”, a precizat diplomatul.

Mecanismul de dialog

Potrivit lui Peskov, liderul Rusiei și cel al Statelor Unite au discutat despre posibilitatea de a reface mecanismul după exemplul dialogului privind Ucraina, purtat, în urmă cu câțiva ani, între fostul consilier al președintelui rus, Vladislav Surkov, și Kurt Volcker, reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA.

”Am avut și înainte un asemenea reprezentant special, pe Volcker, cu care Surkov a purtat consultări – americanii încercau, pe deplin justificat, să obțină direct de la sursă informații privind pozițiile părților și obțineau, astfel, informații despre poziția părții ruse”, a arătat reprezentantul Kremlinului. ”Și iată, (la summitul de la Geneva) s-a vorbit că, în principiu, ar putea fi recreat un astfel de mecanism”, a arătat Peskov.

”Să porți consultări cu americanii este ceva care, desigur, este foarte posibil”. Reprezentantul Kremlinului a repetat că această temă a fost discutată la summitul de la Geneva.

Canalul de comunicare dintre Rusia și SUA în privința Ucrainei a fost susținut de Surkov și Volcker, dar a încetat să mai funcționeze când, în 2019, Volcker a părăsit funcția de reprezentant special pentru Ucraina. În 2020, președintele Vladimir Putin l-a eliberat din funcție pe Surkov. Tema Ucrainei este coordonată acum, la Kremlin, de șeful adjunct al adminsitrației șefului statului, Dmitri Kozak, menționează TASS.

Securitatea cibernetică

Potrivit reprezentantului Kremlinului, Rusia apreciază pozitiv faptul că SUA nu acuză direct autoritățile ruse de ultimele atacuri cibernetice. ”În ajunul summitului și în timpul summitului s-a pus accentul pe faptul că nimeni nu acuză guvernul rus și că nu au fost lansate nici un fel de acuzații la adresa părții ruse”, a subliniat Peskov. ”Este foarte important. Am constatat acest lucru, și l-am apreciat în mod pozitiv”, a arătat el.

Peskov a precizat că este vorba despre faptul că ”unele elemente ale acestor atacuri puteau fi, în opinia americanilor, desfășurate, într-un fel sau altul, de pe teritoriul rus”. El a arătat că, potrivit afirmațiilor SUA, puteau fi fie persoane fizice, fie altcineva. La rândul său, președintele Putin, după cum a relatat secretarul său de presă, a informat că cele mai multe atacuri cibernetice din lume se realizează de pe teritoriul altor state, în primul rând din SUA.

”Ceea ce nu înseamnă absolut deloc că autoritățile americane au vreo legătură cu toate astea, în nici un caz. Dar faptul că se impune o cooperare și o colaborare bilaterală, nu încape nici o îndoială. Potențiala disponibilitate de a aborda subiectul a fost confirmată”, a spus Peskov, punând accent pe faptul că a fost un rezultat important al summitului.

Peskov a arătat că Rusia și Statele Unite au constatat că există înțelegere că tema securității cibernetice trebuie discutată, dar nu au fost planificate nici un fel de acorduri în acest sens. ”În privința securității cibernetice, s-a constatat că există înțelegere că trebuie discutat, ceea ce este foarte important”, a spus Peskov. ”Nu s-a ajuns la acorduri, dar nici nu puteau fi obținute acorduri, nimeni nu și-a propus așa ceva”, a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, în următoarea perioadă de timp, va fi lansat un mecanism de dialog la nivel de experți în chestiunile legate de securitatea cibernetică, unde vor fi analizate în detaliu atât atacurile, cât și nivelul general al amenințării cibernetice, dar și chestiuni din domeniul infrastructurii critice.

Întrebat dacă la negociierile liderilor le-a fost prezentată vreo dovadă a implicării Moscovei în atacuri cibernetice, secretarul de presă al șefului statului rus a arătat că, la nivel de președinți, asemenea materiale nu se prezintă niciodată. El a confirmat că partea americană continuă să insiste că atacurile au existat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.