Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a început vizita în Orientul Mijlociu

PBS
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a început marţi, în Israel, vizita în Orientul Mijlociu, sperând să consolideze armistiţiul încheiat cu militanţii Hamas care conduc Fâşia Gaza şi să grăbească ajutorul umanitar pentru enclava palestiniană devastată de violenţe, relatează Reuters.

În paralel cu misiunea lui Blinken, autorităţile israeliene au spus că vor premite să fie livrate către sectorul privat din Gaza combustibil, medicamente şi alimente pentru prima dată de la 10 mai, când au început ostilităţile ce au durat 11 zile.

Blinken urmează să viziteze şi oraşul Ramallah din Cisiordania, apoi Cairo şi Amman.

„Interesul nostru principal este menţinerea armistiţiului şi oferirea de asistenţă pentru oamenii care au nevoie”, a spus un oficial, care a dorit să rămână anonim. Egiptul a intermediat armistiţiul, în coordonare cu Statele Unite.

Oficialul a sugerat că este prea devreme pentru negocieri de pace ample între Israel, aflat în criză politică, şi palestinieni, divizaţi de animozităţile dintre Hamas şi preşedintele Mahmoud Abbas.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că o soluţie de două state este singurul răspuns la conflictul israeliano-palestinian şi a promis, împreună cu alte ţări, să ajute la reconstruirea Gaza. Negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni s-au blocat în 2014.

Pe agenda lui Blinken se află discuţii, marţi,  la Ierusalim, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, şi o întâlnire, în Ramallah, cu Abbas. Blinken va rămâne în regiune până joi.

Israelul şi gruparea islamistă Hamas au ajuns la un armistiţiu pe 20 mai, după 11 zile de bombardamente.

În atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au murit 232 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, iar Israelul a înregistrat 12 decese.

Seria de violenţe care a debutat după o lună în care tensiunile au crescut este cea mai sângeroasă din ultimii ani între Israel şi teritoriul palestinian. Luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.