Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a început un turneu în Asia pentru a contracara 'ameninţările' din partea Chinei

mike pompeo

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a sosit luni la New Delhi, prima etapă a turneului său diplomatic în patru ţări din Asia, pentru convorbiri centrate, potrivit lui, asupra "ameninţărilor" din partea Chinei, informează AFP, citată de AGERPRES.

Pompeo şi ministrul american al apărării, Mark Esper, care îl însoţeşte în acest turneu, vor evoca împreună cu responsabili indieni, în timpul acestei vizite de două zile, mijloacele de a conlucra "pentru contracararea ameninţărilor din partea Partidului Comunist chinez", după cum a declarat miercurea trecută secretarul de stat american.

"India va fi partenerul cel mai important pentru SUA în regiunea India-Pacific (...) în acest secol", a afirmat la rândul său, marţi, Mark Esper, într-un discurs la Centrul de reflecţie Atlantic Council.

Tensiunile dintre India şi China au escaladat după o confruntare sângeroasă corp la corp care a avut loc în iunie la frontiera lor contestată în Himalaya, confruntare soldată cu 20 de morţi de partea indiană şi cu un număr necunoscut de victime în rândurile chinezilor.

India a solicitat SUA echipamente pentru vreme rece, în condiţiile în care confruntarea sa cu China continuă la temperaturile glaciare ce se înregistrează în prezent în această regiune.

Problema ar putea fi abordată, potrivit experţilor, în timpul convorbirilor pe care Pompeo şi Esper le vor avea cu omologii lor indieni, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar şi cel al apărării Rajnath Singh.

Citește și: Raed Arafat, 'profeţie' sumbră referitoare la pandemie: 'Până în vara anului viitor nu vom sta liniştiţi'

Se aşteaptă ca cele două ţări să semneze un acord de partajare a informaţiilor geospaţiale, deschizând calea pentru furnizarea de către Statele Unite de tehnologie sofisticată pentru rachete, potrivit unor responsabili.

Esper va discuta, de asemenea, despre modalităţile de creştere a cooperării între armatele celor două ţări. Aceasta ar putea include schimbul de informaţii, mai multe manevre comune şi vânzări de arme, incluzând posibil şi avioane de luptă americane F-18.

După New Delhi, Pompeo urmează să se deplaseze în Sri Lanka şi Indonezia, de asemenea pentru a apăra ideea unei "regiuni indo-pacifice libere şi deschise", numită după strategia SUA de stopare a expansionismului chinez. Între vizitele din aceste două ţări, secretarul de stat american se va opri şi în Maldive pentru a discuta despre securitatea maritimă şi lupta împotriva terorismului, potrivit Departamentului de Stat.

Pompeo se va întoarce în Statele Unite pe 30 octombrie, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.