Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american Rex Tillerson cere statelor arabe să ridice 'blocada terestră' impusă Qatarului

Rex Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat vineri că Statele Unite sunt mulţumite de eforturile Qatarului de a pune în aplicare un acord ce vizează combaterea finanţării terorismului şi a cerut statelor arabe să ridice 'blocada terestră' impusă micului stat din Golf, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Tillerson a efectuat săptămâna trecută un turneu în ţările din Golf destinat să atenueze cea mai gravă dispută regională din ultimii ani, însă nu a făcut niciun anunţ despre progrese în rezolvarea crizei declanşate în urmă cu peste o lună. 

Luna trecută, Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au impus sancţiuni Qatarului pe care îl acuză că finanţează grupuri extremiste şi se aliază cu principalul lor duşman, Iranul. Qatarul respinge acuzaţiile. 

Statele arabe au trimis Qatarului o listă cu 13 solicitări - inclusiv închiderea unei baze militare turce şi a televiziunii panarabe Al-Jazeera - cereri respinse însă de Doha. 

Aflat în vizită în Golf, Tillerson a semnat un acord cu Qatarul de combatere a finanţării terorismului, într-un efort de a detensiona criza, dar oponenţii Qatarului au declarat că nu a reuşit să le înlăture îngrijorările. 

'Qatarul a fost foarte ferm în ceea ce priveşte implementarea acordului, deci cred că suntem mulţumiţi de efortul pe care îl depune', le-a spus Tillerson jurnaliştilor înainte de o întrevedere cu ministrul de externe al Sultanatului Oman, Yusuf bin Alawi bin Abdullah, la Departamentul de Stat al SUA. 

Şeful diplomaţiei americane a afirmat că Qatarul este dispus să discute cu cele patru ţări cererile lor, însă că este important pentru Doha ca 'suveranitatea şi demnitatea celor cinci ţări să fie respectate în aceste discuţii'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.