Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene crede că Regatul Unit a fost favorizat în livrarea vaccinului anti-Covid

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccin

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a reclamat "claritate şi transparenţă" în problema întârzierilor în livrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, evocând o "problemă" dacă se va dovedi că Regatul Unit a fost privilegiat, notează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

"Nu vreau să vorbesc despre ceva suspect, un complot, doresc claritate şi transparenţă", a spus Clement Beaune, invitat la programul "Les enfants de la République" de la Radio J, care va fi difuzat duminică dimineaţă.

"Dacă există o problemă industrială, se poate întâmpla, am înţelege asta", a explicat el. Dar "dacă s-a acordat o preferinţă britanicilor, aceasta ar fi o problemă", a ţinut să adauge demnitarul francez

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

"Sunt acuzaţii grave, deci nu pot fi aduse aşa uşor", a subliniat Clément Beaune. "Nu spun că există o problemă, dar dacă avem o problemă şi am favorizat alte destinaţii, alte ţări decât a noastră, atunci ne vom apăra interesele", a spus el, evocând posibile sancţiuni sau chiar refuzul de a comanda producătorului doze suplimentare.

AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene ca urmare a întârzierilor în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu acesta pentru a-i reaminti angajamentul său de "a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără a obţine profit sau a suferi pierderi".

"Să se dea dovadă de transparenţă, să se ridice tonul, asta trebuie făcut", a spus demnitarul, care a insistat şi asupra necesităţii ca UE să menţină o politică comunitară puternică în această problemă.

'Voi apăra cu înverşunare acest cadru european de achiziţionare a vaccinurilor", a adăugat el. "Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze, nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu", a adăugat Clement Beaune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.