Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al NATO îl contrează dur pe Papa Francisc: 'Ucraina nu are această opțiune!'

presse-augsburg.de
Jens-Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins apelul Papei de a „ridica steagul alb” pentru Ucraina și de a începe negocierile cu Rusia.

"Predarea nu este pace. Putin a început acest război și îl poate pune capăt astăzi. Ucraina, pe de altă parte, nu are o astfel de oportunitate", a spus Stoltenberg și a cerut tuturor aliaților să continue să ofere sprijin militar Kievului.

Replica lui Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a dat duminică seara o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea, arătând că în războiul împotriva Rusiei, adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte, iar cei aflaţi la 2.500 de kilometri distanţă - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenţii de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, relatează News.ro.

„Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toţi ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creştini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulţumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forţele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viaţa şi umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Aceasta este ceea ce este biserica - cu oamenii. Şi nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, a declarat Zelenski în discursul video de duminică seara.

„Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina şi celor care sunt cu Ucraina, care fac totul pentru a salva vieţi, le mulţumesc tuturor celor care ne ajută şi care sunt cu adevărat aproape de noi - cu acţiuni şi rugăciuni”, a adăugat şeful statului ucrainean. „În Ucraina, au existat mulţi pereţi cândva albi ai caselor şi bisericilor care acum sunt arşi şi zdrobiţi de obuzele ruseşti. Iar acest lucru vorbeşte foarte elocvent despre cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească”, a punctat Volodimir Zelenski.

Ce a spus Papa Francisc

Comentariile lui intervin după ce într-un interviu acordat televiziunii publice elveţiene RTS, datând de la începutul lunii februarie şi difuzat sâmbătă, Papa Francisc, întrebat despre situaţia din Ucraina, a îndemnat Kievul să nu îi fie "ruşine să negocieze, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească".

"Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situaţia, se gândesc la popor şi au curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia", a afirmat suveranul pontif.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, îi dăduse deja, la rândul său, o replică tăioasă. "Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim şi triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel", a răspuns şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat duminică pe X.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.