Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns în Republica Moldova

bbc.co.uk
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit vineri în Republica Moldova, unde urmează să se întâlnească cu preşedinta Maia Sandu, după ce şi-a încheiat a doua vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a declarat purtătorul său de cuvânt Farhan Haq, citat de EFE.

Escala la Chişinău, care nu fusese planificată iniţial în itinerarul anunţat de Naţiunile Unite, intervine după ce Guterres a vizitat vineri oraşul-port Odesa (sudul Ucrainei) pentru a vedea la faţa locului modul în care este pus în aplicare acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, şeful ONU va zbura la Istanbul, unde îşi va finaliza turneul în Europa, vizitând Centrul Comun de Coordonare (JCC) care supraveghează respectarea pactului mediat de Naţiunile Unite şi Turcia.

Potrivit lui Haq, Guterres se va întoarce la New York sâmbătă seara târziu.

În cursul vizitei la Odesa, Antonio Guterres a subliniat efectele pozitive ale acordului care a permis deblocarea exportului de cereale ucrainene şi a pledat pentru prelungirea acestuia.

Secretarul general al ONU a vizitat joi Liov (Lviv), unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Cei trei au convenit să continue coordonarea aplicării iniţiativei privind exportul de cereale, au discutat despre situaţia de la centrala din Zaporojie şi despre problema prizonierilor de război ucraineni.

După această reuniune, preşedintele ucrainean a estimat că deocamdată este prematur de vorbit de negocieri de pace între Kiev şi Moscova. Astfel de discuţii nu sunt realiste din moment ce armata rusa ocupă Ucraina. "Pentru ca negocierile de pace să înceapă, Rusia trebuie să părăsească mai întâi teritoriile ocupate", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.