Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU cere armatei din Myanmar să 'înceteze imediat represiunea'

novinte.com
antonio guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni armatei din Myanmar, care a înlăturat prin puci guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi, să 'înceteze imediat represiunea', transmite AFP, potrivit AGERPRES.

'Astăzi, chem armata din Myanmar să înceteze imediat represiunea. Să elibereze prizonierii. Să pună capăt violenţei. Să respecte drepturile omului şi voinţa poporului exprimată la recentele alegeri', a declarat Guterres, în discursul video preînregistrat şi difuzat în deschiderea celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului.

'Loviturile de stat nu îşi au locul în lumea noastră modernă', a mai spus secretarul general, care în discurs a făcut referire directă la o singură ţară, Myanmar.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

'Asistăm la slăbirea democraţiei, la utilizarea forţei brutale, la arestări arbitrare, la represiune în toate manifestările sale, la restricţionarea spaţiului civic, la atacuri împotriva societăţii civile', a arătat Guterres.

El a acuzat şi 'încălcările grave comise împotriva unor persoane provenite din minorităţi, fără ca responsabilii să dea socoteală, mai ales de ceea ce s-a numit cu îndreptăţire o purificare etnică a populaţiei Rohingya'.

'Lista este încă lungă', iar 'toate acestea se conjugă într-o perioadă de reale tulburări', a mai spus secretarul general al ONU, exprimându-şi susţinerea faţă de poporul din Myanmar 'în căutarea sa de democraţie şi de pace şi în acţiunea sa în favoarea respectării drepturilor omului şi a statului de drept'.

La 12 februarie, Consiliul pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie în care cerea eliberarea imediată a lui Aung San Suu Kyi. China şi Rusia, susţinătoare tradiţionale ale armatei din Myanmar, s-au distanţat de consens, după adoptarea textului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.