Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU cere taxarea poluatorilor pentru a ajuta victimele schimbărilor climatice şi populaţiile afectate de inflaţie

bbc.co.uk
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut marţi ţărilor bogate să impoziteze profiturile obţinute în sectorul combustibililor fosili pentru a le redistribui către ţările victime ale impactului schimbărilor climatice şi către populaţiile afectate de inflaţie, relatează AFP şi Reuters.

"Astăzi, fac apel către toate economiile dezvoltate să impoziteze profiturile excepţionale ale companiilor producătoare de energii fosile" şi "să le redirecţioneze (aceste taxe) în două moduri: către ţările care suferă pierderi şi pagube cauzate de criza climatică şi către populaţiile aflate în dificultate în faţa creşterilor de preţuri la alimente şi energie", a spus Antonio Guterres în deschiderea lucrărilor Adunării Generale anuale.

Companiile din sectorul combustibililor fosili care fac profituri "umflate" de războiul din Ucraina "ar trebui să petreacă mai puţin timp făcând publicitate pentru a evita un dezastru de comunicare şi mai mult pentru a evita un dezastru planetar", a avertizat Guterres, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU a denunţat deja cu câteva săptămâni în urmă "lăcomia" marilor companii de petrol şi gaze care realizează profituri "scandaloase" pe "spinarea celor mai săraci" datorită crizei energetice provocate de acest război, cerând guvernelor să le taxeze. El nu a menţionat însă atunci posibilitatea redistribuirii unei părţi din aceste taxe către ţările aflate în prima linie în faţa impactului încălzirii globale, pentru care cărbunele, petrolul şi gazul sunt principalii responsabili.

Problema "pierderilor şi pagubelor" provocate deja de înmulţirea fenomenelor meteorologice extreme a devenit un punct crucial al negocierilor privind clima şi ar urma să fie o temă majoră a conferinţei ONU privind clima COP27, din Egipt, din noiembrie, notează AFP.

La COP26 de la Glasgow, de la sfârşitul anului 2021, în ciuda presiunilor din partea ţărilor în curs de dezvoltare, care pledau pentru o finanţare specifică care să acopere astfel de pierderi şi pagube, ţările bogate au blocat această solicitare şi reuniunea s-a soldat doar cu lansarea unui "dialog" până în 2024.

Dar acum câteva zile grupul Ţărilor cel mai puţin dezvoltate, reunite la Dakar, a readus în atenţie această revendicare, cerând instituirea unui "mecanism de finanţare" pentru a face faţă pagubelor provocate de încălzirea globală.

"Este timpul să depăşim aceste discuţii nesfârşite", a denunţat Antonio Guterres marţi. "Ţările vulnerabile au nevoie de acţiuni semnificative", a subliniat el.

Denunţând o lume "dependentă" de combustibilii fosili, secretarul general al ONU a cerut de asemenea creşterea investiţiilor în surse regenerabile.

"Avem întâlnire cu o catastrofă climatică", a avertizat el, cerând încetarea "războiului nostru sinucigaş împotriva naturii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.