Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU îndeamnă la reținere după decizia Kosovo de a-și creea propria armată

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat vineri "preocuparea" după decizia Kosovo de a se dota cu o armată, îndemnând "la reţinere toate părţile implicate", în timp ce o reuniune neoficială a Consiliului de Securitate a fost organizată la cererea Serbiei, relatează AFP preluată de Agerpres.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a condamnat mai devreme această decizie a Kosovo susţinută de Statele Unite şi a lansat un apel la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Reprezentanţi ai celor 15 ţări membre s-au reunit vineri seară în mod informal, potrivit unei surse diplomatice.

Nicio decizie nu era aşteptată la finalul acestei reuniuni organizate cu sprijinul Rusiei, potrivit aceleiaşi surse.

Într-un comunicat, Antonio Guterres a afirmat că "a luat act cu preocupare" de decizia Kosovo vizând să întărească forţele sale de securitate.

"Rezoluţia 1244 din 1999 este singurul cadru legal pentru o prezenţă internaţională de securitate" în Kosovo şi forţele NATO (KAFOR) au misiunea de a asigura în această ţară "un mediu sigur şi fără pericole", a reamintit el.

"În consecinţă, orice restricţie la responsabilitatea KFOR de a se achita de responsabilităţile sale în domeniul securităţii ar fi incompatibilă cu această rezoluţie", a avertizat Antonio Guterres.

Secretarul general "îndeamnă la reţinere toate părţile implicate şi să se abţină de la acţiuni ce ar putea mări tensiunile şi provoca un nou recul în dialogul facilitat de Uniunea Europeană în vederea normalizării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina".

Sprijinul american pentru crearea unei armate în Kosovo intervine în contextul în care SUA i-au cerut în octombrie lui Antonio Guterres să pregătească o strategie de încheiere a misiunii în Kosovo după aproape 20 de ani prezenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.