Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general NATO îndeamnă Germania să-şi onoreze promisiunea de a aloca apărării 2% din PIB

wall street journal
Jens Stoltenberg

Germania, în calitate de membru NATO, este necesar să-şi onoreze promisiunea de a-şi creşte cheltuielile militare, a îndemnat şeful Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, un subiect care alimentează tensiuni cu Statele Unite ale lui Donald Trump, relatează AFP potrivit news.ro.

Jens Stoltenberg a adresat acest îndemn cu o zi înaintea marcării a 70 de ani de la înfiinţarea NATO într-o reuniune, la Washington, în cadrul căreia tema acestei ”împărţiri a poverii” urmează să fie evocată din nou.

”Aştept de la Germania să-şi respecte angajamentul luat împreună cu ceilalţi aliaţi din cadrul NATO”, a declarat secretarul general luni, într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei, la Bruxelles.

”Mă aştept ca ei să-şi respecte angajamentele în domeniul cheltuielilor, iar ei au prezentat NATO un plan naţional în care descriu cum vor creşte în mod concret cheltuielile cu apărarea cu 80% într-un deceniu”, a adăugat el.

În 2014, statele membre NATO - în prezent 29 - s-au angajat ca cheltuielile lor militare să fie cel puţin egale cu 2% din produsul lor intern brut (PIB) un deceniu mai târziu, adică în 2024.

În 2018, numai şapte ţări respectau acest obiectiv, pe care Germania şi Franţa nu l-au atins.

În urmă cu două săptămâni, Berlinul a anunţat că această sumă urmează să scadă de la 1,37% în 2020 la 1,25% în 2023.

Germania ar urma, astfel, să nu-şi atingă obiectivul de a creşte bugetul apărării la 1,5% din PIB în 2025, ceea ce a provocat critici din partea americanilor.

Ambasadorul american la Berlin Richard Grenell a catalogat drept ”îngrijorător” faptul că Guvernul german îşi revizuieşte în scădere nivelul ”deja inacceptabil” al cheltuielilor militare.

Cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea NATO, în 1949, miniştrii de Externe din cele 29 de state membre se reunesc miercuri şi joi la Washington.

Donald Trump îl primeşte pe Jens Stoltenberg marţi, înaintea reuniunii, iar secretarul general al NATO urmează să susţină miercuri un discurs în Congresul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.