Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secţia pentru procurori a CSM face dreptate... când se poate: Onea, mazilit cu argumentele care au spălat-o pe Kovesi

Inquam Photos / George Calin
lucian onea parchetul general

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea şefului interimar al DNA de revocare a procurorului Lucian Onea din cadrul Direcţiei. În motivarea hotărârii, Secţia pentru procurori enumeră  o serie de argumente. Aceleaşi argumente care, în februarie 2018, erau respinse de procurorii Secţiei, în cazul cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Vezi AICI motivarea integrală a avizului CSM pentru revocarea lui Onea! (.pdf)

Fostului şef al DNA Ploieşti i se reproşează mai multe fapte care fac obiectul unor anchete disciplinare şi penale. Printre altele, Onea a secretizat ilegal probe şi declaraţii, încălcând dreptul la apărare al persoanelor cercetate. Toate aceste lucruri au fost reflectate în presă, lucru care i se reproşează lui Lucian Onea.

"Apariţia în mass-media a unor articole privind modalităţile prin care domnul procuror Onea Lucian Gabriel a înţeles să îşi exercite atribuţiile specifice funcţiei este de natură a influenţa în mod negativ percepţia opiniei publice asupra întregii activităţi a acestei structuri specializate de parchet", se arată în motivarea avizului CSM pentru revocarea lui Onea.

"Având în vedere că din datele transmise de procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie rezultă indicii referitoare la îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu şi, ţinând cont de faptul că magistratul în cauză face obiectul unei cercetări ... şi a unor acţiuni ..., Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va aviza favorabil solicitarea de revocare a domnului Onea Lucian Gabriel din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, în conformitate cu prevederile art. 87 alin. (8) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se mai arată în motivare.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să ştii despre testul care detectează gripa în 10 minute

Culmea, procurorii din CSM respingeau revocarea şefei DNA în 2018, deşi era vorba tot despre nereguli grave în anchete, neconstatate încă printr-o soluţie definitivă.

"Secţia pentru procurori, constatând că până la acest moment nu există o soluţie definitivă în cauză privind o eventuală activitate de falsificare a mijloacelor de probă, apreciază lipsit de temei motivul de revocare invocat.

Mai mult, Secţia consideră că nu se poate angaja răspunderea directă a procurorului cu funcţie de conducere pentru un act întocmit personal de către procurorul din subordine şi pentru care nu este incidentă procedura legală a confirmării", preciza Secţia pentru procurori a CSM în avizul negativ pe cererea de revocare a şefei DNA.

CITEȘTE ȘI: Cum scapi de durerile de cap: Trucurile pe care nu le ştiai până acum

Aceeaşi Secţie pentru procurori a CSM argumenta, în 2018, în motivarea avizului negativ pentru revocarea lui Kovesi, că fosta şefă a DNA putea fi "scuzată" că nu a luat măsuri în privinţa DNA Ploieşti, tocmai pentru că există anchete penale şi disciplinare în curs.

"Secţia pentru procurori, analizând adresa nr. 505/C/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reţine că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt înregistrate, în prezent 12 dosare penale în care se efectuează cercetări faţă de procurori ... şi/sau ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, respectiv dosarele ....

Secţia pentru procurori constată că aspectele privind conduita procurorului ... şi a altor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Ploieşti constituie obiect de cercetare penală şi/sau disciplinară în mai multe dosare de pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi/sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fapt ce face imposibilă punerea în practică a altor măsuri individuale de natură managerială de către procurorul şef direcţie", se arată în motivarea hotărârii din februarie 2018.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul profesorului Mencinicopschi: Cum se consumă ouăle de prepeliță în mod corect .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.