Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secţia pentru procurori a CSM reinventează legea pentru a o salva pe Kovesi: Liber la divulgat interceptări din dosare

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi csm

În plin proces de realizare a unui nou Ghid privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass media, Secţia pentru procurori a CSM aruncă la coş toate dezbaterile şi dă liber publicării de informaţii din dosarele penale, în ciuda prevederilor legale clare. După ce a stabilit că procurorii pot încălca deciziile CCR, Secţia a decis că nici divulgarea unor interceptări din dosare penale nu reprezintă o abatere disciplinară. Astfel, de dragul Laurei Codruţa Kovesi, CSM transformă "Republica Procurorilor" în "Raiul Procurorilor".

Inspecţia Judiciară a anunţat, pe 14 septembrie 2018, că a demarat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, care, în calitate de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a inserat într-un comunicat date confidenţiale dintr-o anchetă derulată de către procurorii din subordine. Ea este acuzată de ”nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”.

Comunicatul invocat de Inspecţia Judiciară, emis în 12 februarie 2018, se referea la înregistrările audio difuzate de Vlad Cosma şi conţinea discuţii între persoane din anturajul lui Mircea Cosma şi un ofiţer de poliţie şi un procuror de la DNA Ploieşti pe tema apariţiei la televiziune a unor discuţii din timpul anchetelor. Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al DNA, pentru ”nerespectarea (…) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”.

Potrivit art. 99, lit. j din Legea 303/2004, "Constituie abateri disciplinare: nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, dacă fapta nu constituie infracţiune." Potrivit art. 285, alin. (2) din Codul de Procedură Penală, "procedura din cursul urmăririi penale este nepublică".

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a considerat însă că Laura Codruţa Kovesi nu a greşit când a transmis, printr-un comunicat de presă, stenograme dintr-un dosar penal. Nu este prima dată când Secţia pentru procurori a CSM ia o decizie care sfidează total legea, pentru a o salva pe Laura Codruţa Kovesi.  În iulie 2018, aceeaşi secţia a stabilit că fosta şefă a DNA nu a comis o abatere disciplinară când a refuzat să se prezinte la audierile din Parlament, deşi CCR stabilise că există o obligaţie în acest sens.

Respingerea de către Secția pentru procurori CSM a acțiunilor disciplinare ale Laurei Codruţa Kovesi are, pe lângă rolul de a întări imaginea fostei șefe a DNA, unele efecte juridice pe care nu le putem prevedea în totalitate. În esență, statutul magistraților, cel puțîn al procurorilor, este consolidat într-o manieră greu perceptibilă pentru cei din afară sistemului judiciar. Golirea de conținut a ceea ce cu emfază denumim abateri disciplinară ale magistraților lasă loc unui domeniu aproape nereglementat, prin modul de aplicare a legii. Practic, de acum, e voie să încalci deciziile CCR, să faci publice date din dosare aflate în curs de instrumentare și câte altele. Să nu ne mirăm dacă în curând vom afla că e voie și să ridici copii în cursul unor percheziții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.