Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sectorul agroalimentar al UE va fi sprijinit în continuare ASIGURĂ Comisia Europeană

romania-insider.com
romania ue comisia europeana

Comisia Europeană continuă să monitorizeze îndeaproape toate pieţele agricole şi comerţul cu produse alimentare, observatoarele UE ale pieţelor fiind actualizate regulat, se arată într-un comunicat al Executivului european, potrivit Agerpres.

În contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene îşi demonstrează rezilienţa şi continuă să le ofere europenilor alimente sigure şi de înaltă calitate.

Fermierii şi producătorii se confruntă însă cu dificultăţi şi cu o presiune crescândă. Asigurarea securităţii alimentare şi a unui lanţ eficace de aprovizionare cu alimente pe întregul continent rămâne una dintre priorităţile Comisiei.

În cadrul reuniunii prin videoconferinţa de joi, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniştrilor Agriculturii din UE o perspectivă de ansamblu asupra situaţiei.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

"Ne confruntăm cu o criză fără precedent şi le sunt tot mai recunoscător fermierilor şi producătorilor noştri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăţilor şi a presiunii crescânde.

Aceste vremuri dificile au demonstrat rezilienţa lanţului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de joi ne-a permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra acestei situaţii care se schimbă rapid.

Am ascultat cu atenţie şi am notat cu interes toate sugestiile şi solicitările, iar Comisia le va analiza şi va oferi răspunsuri.

Voi urmări în continuare situaţia, rămânând în strâns contact cu statele membre. Suntem gata să luăm măsuri suplimentare atunci când este necesar", a declarat Wojciechowski.

De la începutul crizei, Comisia a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar printre care prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC, iar noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte completarea cererilor, în aceste vremuri dificile şi fără precedent.

Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregăteşte măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

De asemenea, în temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 euro per fermă, iar societăţile de prelucrare şi de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800.000 euro.

Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin naţional specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei.

Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 euro (şi până la 25.000 EUR în anumite cazuri). Aşadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul naţional total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120.000 euro (sau la 125.000 de euro).

Comisia îşi coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcţionarea pieţei unice a bunurilor prin crearea "culoarelor verzi".

Aceste "culoare verzi", bazate pe punctele esenţiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăşi 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.