Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sectorul turistic al Portugaliei a regresat la nivelul anilor '80 din cauza pandemiei de COVID-19

Unica
Lisabona

Sectorul turistic al Portugaliei, până nu demult aflat în plină expansiune, a înregistrat cele mai slabe rezultate anuale de la mijlocul anilor '80 şi până în prezent din cauza diferitelor interdicţii şi restricţii impuse la nivel global în contextul pandemiei cu noul coronavirus, conform datelor oficiale prezentate luni, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Institutul Naţional pentru Statistică (INE) a anunţat că puţin sub 4 milioane de turişti s-au cazat în hotelurile din Portugalia în 2020, o scădere cu aproape 76% faţă de recordul de 16,4 milioane de turişti înregistrat în 2019, în timp ce numărul de cazări peste noapte ale non-rezidenţilor a scăzut la rândul său cu 75% până la valoarea de 12,3 milioane - cel mai scăzut nivel înregistrat din 1984 şi până în prezent.

Turismul a jucat un rol crucial în revenirea Portugaliei după criza economică din 2010.

Cazările peste noapte ale cetăţenilor britanici, una dintre cele mai importante pieţe turistice pentru Portugalia, au scăzut cu peste 78% faţă de situaţia din 2019. De asemenea, s-au înregistrat pierderi masive pe pieţele americană (87%) şi chineză (82%).

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

Încasările totale realizate de hoteluri s-au prăbuşit cu 66% anul trecut, conform datelor INE, scădere amortizată uşor doar de aportul turismului local.

Guvernul portughez a anunţat că pregăteşte un pachet de sprijin pentru sectorul turistic, ce include amânarea plăţii ratelor şi acordarea unor subvenţii după ce Asociaţia hotelierilor din Portugalia a avertizat că încă 100.000 de locuri de muncă din domeniu vor fi pierdute în 2021 dacă nu va primi sprijinul statutului.

O ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, Portugalia s-a descurcat mai bine decât alte state europene pe parcursul primului val pandemic, însă anul 2021 a adus o creştere a numărului de infecţii şi decese puse pe seama noului coronavirus, determinând autorităţile să impună luna trecută un lockdown strict.

Peste 15.000 de oameni au murit de COVID-19 în Portugalia, iar numărul infecţiilor detectate de la începutul pandemiei a ajuns la 785.756 de cazuri.

Portugalia a extins, sâmbătă, măsura suspendării zborurulor spre şi dinspre Brazilia şi Marea Britanie până la data de 1 martie, fiind permise doar zborurile de repatriere şi cele din motive umanitare, mai notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.