Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secuii autonomiști au învins Jandarmeria Română în instanță

Stirile Transilvaniei
focuri de veghe autonomie Tinutul Secuiesc

Judecătoria Târgu Mureş a anulat, prin sentinţă rămasă definitivă, amenda de 1.000 de lei acordată de Gruparea Mobilă de Jandarmi "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş organizatorului Marşului Secuilor şi mitingului pentru autonomie, Izsak Balazs, după manifestarea de anul trecut, arătând că Jandarmeria şi-ar fi depăşit atribuţiile, conform Agerpres.

Instanţa a reţinut că primarului îi revine sarcina de a autoriza sau de a interzice o adunare publică, cu luarea în considerare a poziţiei Comisiei de avizare, din care face parte şi un reprezentant al Jandarmeriei şi, atât timp cât acesta nu a interzis-o, manifestarea a dobândit un caracter legal.

  • "În cauză, din momentul în care primarul UAT Târgu Mureş a emis adresa nr. 16751/07 martie 2023, în care se poate presupune în mod legitim că s-a luat în considerare şi opinia reprezentantului Jandarmeriei, evenimentul organizat a dobândit caracter legal şi nu mai poate fi cenzurat prin simpla manifestare de voinţă exprimată ulterior de ofiţeri din cadrul intimatei (...) Pe de altă parte, studiind Legea nr. 60/1991, instanţa nu a regăsit vreun text legal care să confere Jandarmeriei alte atribuţii în privinţa organizării adunărilor publice decât cele prevăzute la capitolul IV şi care vizează asigurarea ordinii în timpul desfăşurării adunării. Aşadar, sfera atribuţiilor intimatei nu vizează avizarea, aprobarea sau interzicerea adunărilor publice, ci doar menţinerea ordinii pe timpul desfăşurării lor", se arată în motivarea sentinţei civile numărul 3803/2003, pronunţată în şedinţa publică din data de 28 decembrie 2023, rămasă definitivă de curând.

Marșul secuiesc

Potrivit motivării instanţei, la data de 16 martie 2023, agentul constatator din cadrul unităţii intimate a întocmit procesul-verbal de constatare a contravenţiei, prin care Izsak Balazs a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 1.000 lei, "în baza art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr.60/ 1991, întrucât la data de 10 martie 2023, ora 18,30, în Târgu Mureş a organizat şi participat la manifestarea de protest numită 'marş şi miting pentru autonomie şi regionalizare şi protest împotriva tuturor formelor de asimilare naţională', în faţa clădirii Prefecturii Mureş, manifestare interzisă potrivit actelor normative în vigoare (art. 9 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 60/ 1991), pentru că au fost propagate idei care susţin regionalizarea şi autonomia Ţinutului Secuiesc pe criterii etnice (şovinism), idei care aduc atingere integrităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale (acţiuni contra siguranţei naţionale) aşa cum sunt definite potrivit Legii nr.51/1991".

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul CNS, s-a arătat că, în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal pe numele lui Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, prin care i-a fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei.

CNS a susţinut că, în 10 martie 2023, de Ziua Libertăţii Secuilor, la manifestaţia de la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500-2.000 de persoane şi că documentul furnizat de Jandarmerie ar fi precizat că evenimentul ar fi fost "interzis", deşi Primăria Târgu Mureş nu a emis o decizie de interzicere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.