Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Securitatea energetică a spaţiului est-european şi migraţia, pe agenda ministrului ungar de externe în vizita în Polonia

EUCham
polonia, EU

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a evocat joi, în timpul unei vizite în Polonia, un posibil coridor nord-sud de la Marea Neagră către zona Mării Baltice pentru aprovizionarea cu gaze naturale, în timp ce la capitolul politic el a subliniat din nou punctul de vedere comun al guvernelor de la Budapesta şi Varşovia privind respingere unor noi cote de refugiaţi aflate în prezent în discuţie la nivelul Uniunii Europene, conform Agerpres.

'Securitatea energetică a Europei Centrale şi de Est se află la răscrucea unei schimbări istorice', a declarat Szijjarto după o întâlnire cu ministrul polonez al transporturilor şi infrastructurii, Andrzej Adamczyk, informează agenţia MTI. Investiţii în viitorul apropiat au ca scop crearea unui coridor de gaze nord-sud de la Marea Neagră către zona Mării Baltice, a adăugat el, menţionând totodată că Ungaria se aşteaptă ca din anul 2022 să aibă o sursă de aprovizionare cu gaze alternativă celei ruseşti.

După o altă întrevedere, cea cu ministrul polonez de interne, Joachim Brudzinski, Szijjarto a spus, referindu-se la problema migraţiei, că 'pe măsură ce presiunile, şantajul şi ultimatumurile se intensifică, cooperarea dintre Polonia şi Ungaria în probleme legate de migraţie devine tot mai solidă şi stabilă'.

Aceste două ţări nu au primit nici măcar un singur migrant conform cotelor obligatorii europene şi au promis că la fel vor proceda şi de acum înainte, asigurând totodată că vor respinge orice noi iniţiative ale UE care vor cuprinde 'propuneri concrete sau abstracte pentru, fie chiar şi referiri la, cote de redistribuire' a migranţilor între statele UE, după cum a declarat şeful diplomaţiei ungare.

El a menţionat că cele două ţări au o abordare similară şi faţă de proiectul ONU referitor la pachetul privind migraţia, care descrie acest fenomen drept 'un proces în esenţă bun şi de neoprit' şi care cere statelor lumii să-i exploateze avantajele. 'Poziţia noastră este exact opusă: noi credem că migraţia este rea, un risc de securitate şi ea poate şi trebuie oprită', a completat Szijjarto.

Comentând pe marginea propunerii revizuirii regulamentului Dublin (ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în UE) prin majoritate calificată - modalitate de vot evocată de oficiali europeni pentru ca ţările din Grupul de la Vişegrad să nu poată împiedica instituirea unor cote obligatorii de refugiaţi automate şi permanente -, Szijjarto a spus că Ungaria şi Polonia nu vor accepta ca Europa să recurgă la 'acelaşi truc urât din anul 2015'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.