Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa EPPO acuză presiuni într-un mega-dosar: 'Suntem blocați să aflăm adevărul!' / A cerut modificarea Constituției

captura youtube
kovesi

Procurorul șef al UE, Laura Codruța Kövesi, a declarat că autoritățile elene ridică obstacole în ancheta ei cu privire la accidentul feroviar de anul trecut, în care au murit 57 de persoane.

„Suntem blocați să aflăm adevărul și să aplicăm dreptatea. Pentru că, dacă ți se interzice să faci investigații, nu poți afla adevărul”, a spus Kövesi într-un interviu pentru Star TV din Grecia, relatează Euractiv.

Vorbind despre imunitatea miniștrilor greci, Kövesi a spus că prevederea din Constituție trebuie să se schimbe și a adăugat că a făcut o astfel de cerere trimițând o scrisoare Comisiei Europene.

La 3 martie 2023, Euractiv a dezvăluit că procurorul șef al UE a intervenit deja înainte de accident. În special, procurorul UE examina un contract semnat în 2014 privind reconstrucția și modernizarea sistemului de semnalizare și controlul de la distanță al căii ferate Atena – Salonic – Promachona.

„Contractul 717” nu a fost niciodată implementat, iar sistemul de semnalizare și supraveghere încă nu este în vigoare. Între timp, căile ferate grecești sunt încă operate manual.

„Dacă proiectul ar fi fost finalizat la timp și în mod corespunzător, acest [accident] nu s-ar fi întâmplat niciodată […] această traumă nu poate fi vindecată fără dreptate”, a adăugat Kövesi.

Accidentul

În urmă cu un an, un tren interurban de pasageri care călătorea de la Atena la orașul nordic Salonic s-a ciocnit cu viteză mare de un tren de marfă în afara orașului Larissa din centrul Greciei, ucigând 57 de persoane, în principal studenți tineri. Pe 28 februarie, la un an după accidentul mortal, grecii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva presupuselor tentative de a-i acoperi pe cei responsabili de accident.

Evoluția anchetei

Pe fondul unor întârzieri remarcabile în investigarea cazului, rudele victimelor au început o campanie de strângere a 1,3 milioane de semnături pentru o rezoluție prin care politicienii în legătură cu accidentul au fost responsabili pentru desființarea imunității.

După accident, parlamentul grec a înființat o comisie ad-hoc pentru a examina dacă fostul ministru al transporturilor Kostas Karamanlis, care a demisionat între timp, avea responsabilități penale.

Majoritatea parlamentarilor – proveniți din partidul de guvernământ Noua Democrație (PPE) – au votat împotriva înființării unei comisii de anchetă preliminară, deoarece au concluzionat că politicienii nu aveau responsabilități penale.

De atunci, rudele victimelor, precum și politicienii din opoziție, s-au plâns că ancheta a progresat încet, susținând că guvernul vrea să mușamalizeze cazul.

La marcarea unui an de la accident, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis că va face lumină asupra cazului; cu toate acestea, opoziţia acuză partidul său de guvernământ (PPE) că a făcut totul pentru a-l acoperi pe atunci ministrul transporturilor Kostas Karamanlis.

Între timp, cazul a atras atenția și Parlamentul European, care, în mai multe rezoluții, a cerut justiției și guvernului grec să accelereze anchetele.

Un raport întocmit de un expert angajat de rudele victimelor și văzut de Euractiv sugerează că o suprafață de aproximativ două hectare a fost umplută cu pietriș și beton după accident, contrar protocolului de cercetare tradițional și ceea ce înseamnă că locul unde s-a produs accidentul a fost „contaminat”.  „Această acțiune îngreunează cercetarea și, mai ales, prelevarea de mostre care ar putea ajuta la clarificarea mai multor întrebări de cercetare”, se arată în document.

În raport se precizează că autoritățile competente au pus acolo materialele, deși scopul și exact cine a dat ordinul rămâne de stabilit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.