Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa opoziţiei peruane, Keiko Fujimori, cere eliberarea tatălui ei, fostul preşedinte Alberto Fujimori, 81 de ani

Remezcla
Alberto Fujimori

Şefa opoziţiei peruane, Keiko Fujimori, în arest preventiv pentru un scandal de corupţie, a cerut luni ca tatăl său, fostul preşedinte Alberto Fujimori, 81 de ani, şi el după gratii, să poată ieşi din închisoare din cauza riscurilor legate de pandemia de coronavirus, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Solicit ca un 'habeas corpus' să fie depus în favoarea tatălui meu şi, în acelaşi timp, ca autorităţile să evalueze orice alternativă legală care i-ar permite să părăsească închisoarea în care se află", a scris cea mai mare dintre copiii Fujimori într-un mesaj postat pe reţelele sociale.

Alberto Fujimori (1990-2000) a fost condamnat în 2009 la 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii şi corupţie. El este închis într-o cazarmă a poliţiei la Lima, unde este singurul deţinut.

Citește și: USR, atac la Curtea Constituțională și la Guvernul Orban!

Suferind de probleme respiratorii şi neurologice, precum şi de hipertensiune, el a fost transportat în repetate rânduri în ultimii ani la spital pentru analize şi îngrijiri medicale.

"Este unicul deţinut care poate respecta măsurile de distanţare socială. Are o celulă numai pentru el, primeşte asistenţă medicală. Aceste condiţii, precum şi infracţiunile pentru care a fost condamnat, fac ca situaţia lui să fie diferită" de a celorlalţi deţinuţi, a comentat pe Twitter politologul Alejandro Godoy.

Fostul şef al statului a fost eliberat pentru scurt timp între sfârşitul lui 2017 şi sfârşitul lui 2018 după ce a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui din acea perioadă, Pablo Kuczynski (2016-2018). În cele din urmă, măsura a fost anulată de justiţie şi Alberto Fujimori s-a întors în închisoare.

Keiko, 44 de ani, a adresat cererea sa din închisoarea pentru femei Chorrillos din capitala ţării, Lima, unde efectuează pedeapsă de 15 luni de arest preventiv în cadrul scandalului de corupţie Odebrecht, de la numele gigantului brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a plătit sume de bani mai multor lideri politici latino-americani.

Citește și: Un cunoscut protestatar îl atacă dur pe Marcel Vela: Nu merge să pui securiști vechi în haine(grade) noi

Ea a mai denunţat condiţiile sale de detenţie afirmând că măsurile de distanţare socială dintre deţinute nu sunt respectate şi că personalul nu a fost supus unui protocol sanitar specific.

Potrivit autorităţilor penitenciare, noul coronavirus a infectat 42 de persoane în închisorile din ţară, dintre care una a decedat. Mai mult de 20 de angajaţi ai sistemului penitenciar sunt, de asemenea, contaminaţi.

Peru, ţară cu 32 de milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent 7.519 cazuri declarate de COVID-19, dintre care 193 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.