Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului, de un optimism moderat că pot fi încheiate acorduri la reuniunea organizaţiei din această săptămână

Getty Images
Ngozi Okonjo-Iweala omc

Şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, şi-a exprimat duminică optimismul prudent că cei peste 100 de miniştri ai Comerţului reuniţi la Geneva vor ajunge săptămâna aceasta la unul sau două acorduri, dar a avertizat că drumul va fi accidentat şi stâncos, transmite Reuters.

Directorul general al OMC, din Nigeria, a spus că lumea s-a schimbat de la ultima conferinţă ministerială a OMC care a avut loc în urmă cu aproape cinci ani.

"Mi-aş dori să pot spune că în mai bine. Cu siguranţă a devenit mai complicată", a afirmat ea într-o conferinţă de presă susţinută înainte de reuniunea din 12-15 iunie, enumerand pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina şi crizele alimentare şi energetice majore drept piese ”o policriză”.

Adresându-se miniştrilor la deschidere, şefa OMC i-a îndemnat ”să aratăm lumii că OMC poate face un pas înainte” şi să ajungă la acorduri pe subiecte precum reducerea subvenţiilor pentru pescuit, creşterea accesului la vaccinurile pentru Covid-19, abordarea securităţii alimentare şi stabilirea unui curs pentru reforma OMC în sine, conform news.ro.

”Ceea ce rămâne de decis necesită voinţă politică – şi ştiu că o aveţi – pentru a trece linia de sosire”, a spus ea.

Cu toate acestea, ea a avertizat că va fi dificil.

"Permiteţi-mi să fiu clară, chiar şi încheierea a unul sau două nu va fi un drum uşor. Drumul va fi accidentat şi stâncos. Poate fi o mină terestră pe parcurs", a spus Okonjo-Iweala, adăugând că este "de un optimism prudent" că întâlnirea se va încheia cu unul sau două acorduri.

De asemenea, ea i-a avertizat pe miniştri să recunoască că soluţiile de compromis nu sunt niciodată perfecte.

Cei 164 de membri ai OMC iau decizii prin consens, ceea ce înseamnă că un singur membru poate bloca progresul, iar negocierile durează adesea ani de zile.

OMC, cu o istorie de 27 de ani, este ea însăşi în dificultate. Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a paralizat Organul de Apel al OMC, care se pronunţă asupra disputelor, în urmă cu peste doi ani, iar membrii OMC au convenit doar asupra unui singur acord global, Acordul de reducere a birocraţiei, în 2013.

În semn al dificultăţilor globale, şedinţa de deschidere de duminică a fost dedicată ”dificultăţilor cu care se confruntă sistemul comercial multilateral”.

Grupuri de campanie s-au adunat în apropierea sediului OMCde pe malul lacului ,în weekend, unele denunţând capitalismul, iar altele cerând încetarea ”apartheid-ului vaccinului”. Duminicp, li s-a interzis tuturor să intre în sediul OMC, din motive de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.