Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa PICCJ - 'DIICOT a delimitat unele acte ce reflectă lipsuri ale organizării jandarmeriei ca elemente contextuale şi nu ca elemente de abuz'

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Procurorul General al României Gabriela Scutea a vorbit despre ordonanţa de clsare a DIICOT în dosarul privind cercetarea violenţelor din 10 august 2018.

Aceasta a explicat că documentul este unul mare, de aproape 300 de pagini şi că el tratează evenimentele din respectiva zi pe mai multe planuri. Totodată ea aminteşte că orice persoană interesată precum parte vătămată, suspect sau instituţie vizată de acestă ordonanţă o poate contesta în baza rigorilor legii.

"Acest dosar continuă pentru elucidarea şi descoperirea adevărului privind agresiuni asupra cetăţenilor.

În 2018 reprezentanții jandarmeiriei au sesizat DIICOT privind acţiunea protestatarilor. Această sesizare viza acțiuni contra ordinii constituționale. Încadrarea a atras competenţa exclusiva a DIICOT.

Opțiunea procurorilor militari a fost de a declina la DIICOT iar DIICOT şi-a asumat cercetarea faptelor la un loc. În acest context procedural inclusiv pentru fapte de purtare abuzivă sau abuz în serviciu era legală.

Am retinut ca ordonanța emisa structurează două planuri. Subiectul pasiv colectiv  reprezentat de mulțimea protestatarilor ca întreg si cel al subiecților individiuali, în special persoane agresate după ora 23 când a fost dispersată mulţimea de oameni", spune procurorul şef al PICCJ Gabriela Scutea.

Lipsuri în loc de abuz

"Ordonanța are 235 de pagini iar din parcurgerea ei sumară rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță, în anumite zone din piaţă, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanților şi au delimitat unele acte ce reflectă lipsuri ale organizării jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din Piața Victoriei ca elemente contextuale şi nu ca elemente de abuz în serviciu.

Accentul s-a pus pe neinscripţionarea corespunzătoare a unor căşti. Analiza faptelor are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică, are deschis accesul la studiu a actelor dosarului fata de persoanele implicate.

Va transmit ca înțeleg emotia publica suscitată de acest dosar. Rolul nostru e sa administram probele, de aceea toate actele din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic", a explicat Scutea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.