Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful ANI a pus gand rau AVERILOR alesilor si CETATENILOR

integritate

Presedintele ANI Horia Georgescu a marturisit intr-un interviu ca trebuie imbunatatit sistemul de recuperare a prejudiciilor rezultate din averi nejustificate sau conflict de interese. Acesta sustine insa ca verificarea averilor nu ar trebui sa se limiteze doar la persoanele care ocupa functii publice, la alesi, ci si la cetatenii obisnuiti. El propune ca toti cetatenii sa completeze declaratii de avere.

"Primul aspect (n.r. care trebuie imbunatatit) este cel al recuperarii prejudiciilor din conflicte de interese. Dureaza foarte mult si nu este eficient. Al doilea aspect priveste depunerea declaratiilor de avere si interese. Noi am finalizat un proiect prin care sunt disponibile formulare electronice, dar acesta trebuie implementat printr-o piesa legislativa.

Si, de ce nu?, o analiza profunda la nivelul intregii societati pentru implementarea unui sistem de declarare a averii pentru toti cetatenii Romaniei, un sistem simplificat desigur fata de cel pentru functionarii publici.

Pana cand nu vom avea un moment zero de evidenta a tuturor cetatenilor privind averea va fi foarte dificil sa vorbim de un sistem eficient de confiscare a averii sau a prejudiciilor provocate de fapte de coruptie", a declarat Horia Georgescu pentru ziare.com.

"Avem probleme in a recupera aceste prejudicii. Din perspectiva confiscarii averii avem deja 4 hotarari defintive si irevocabile care au dus la confiscarea efectiva a peste 2 milioane de euro, dar am urmarit aceste situatii constant pentru ca banii sa ajunga efectiv la bugetul de stat, ceea ce a durat peste un an si jumatate.

Sunt convins de necesitatea infiintarii unui organism dedicat pentru centralizarea deciziilor definitive de confiscare, din penal si administrativ, si a unui mecanism privind administrarea bunurilor confiscate", a mai spus Georgescu.

Planurile sefului ANI pot fi ingrijoratoare pentru un numar foarte mare de alesi. Georgescu anunta ca doar in 2014 au fost identificate 444 de cazuri de conflict de interese, incompatibilitati si averi nejustificate, iar rata de succes in instante este de 90%.

"Pana in noiembrie, ANI a identificat 444 de cazuri privind conflicte de interese, incompatiblitati sau averi nejustificate. Intre ele, 39 de parlamentari, 124 de primari si viceprimari, 74 de consilieri judeteni si locali si 118 functionari la nivel de conducere in diverse institutii.

Anul acesta avem doi presedinti de CJ care au parasit mandatul ca urmare a investigatiilor ANI pentru conflict de interese cu prejudicii mari si alti doi parlamentari si-au pierdut mandatul. Sunt patru in total de cand exista ANI.

Pe cele trei competente pe care le avem, averi nejustificate, incompatibilitate si conflict de interese, rata de succes (n.r. in instanta) este la 90%, fiind in procent mai mare la incompatibilitati unde suntem la 95%", a explicat Georgescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.