Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful CCR recunoaste: Romania e republica prezidentiala!

Augustin-Zegrean
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a comentat azi Avizul Comisiei de la Venetia care critica in mai multe puncte proiectul de revizuire al Constitutiei Romaniei:
"Şi noi am spus acelaşi lucru în decizia pe care chiar astăzi o s-o publicăm. Este vorba de articolele referitoare la desemnarea primului-ministru şi a Guvernului pentru că în felul în care s-a propus prin actualul proiect de revizuire a Constituţiei această operaţiune de numire a Guvernului este specific republicilor parlamentare. Ori la noi preşedintele fiind ales direct nu este o republică parlamentară este o republică prezidenţială, semiprezidenţială cum vrei să-i spui, asta în funcţie de atribuţiile preşedintelui, dar lucrurile astea trebuie clarificate. Am  propus şi noi în textul nostru să se facă acolo menţiuni clare dacă se vrea republică parlamentară sau se merge în continuare pe republică prezidenţială."
"Referitor la o definire clară a relaţiilor dintre instituţiile statului: Problema este tot la numirea şi remanierea Guvernului, la situaţii care deja au existat. Aţi văzut că după actuala Constituţie pot să funcţioneze. După cum s-a propus modificarea tare mă tem că nu vor putea să funcţioneze. Acolo este problema. Sigur mai sunt probleme cu raportul dintre Parlament şi Guvern, raportul dintre preşedinte şi prim-ministru. (...) Comisia de la Veneţia spune cam aceleaşi lucruri pe care noi le-am spus deja. De altfel, noi le-am comunicat lor, la vremea respectivă minuta deciziei pe care am pronunţat-o în legătură cu asta şi se pare că au ţinut seama şi de ce am spus noi", a mai spus preşedintele Curţii.
Reprezentantul Comisiei de revizuire a Constituţiei, care a fost prezent la Veneţia când s-a adoptat acest raport, a promis că vor ţine seama de toate propunerile şi recomandările făcute de atât de Comisie cât şi de CCR şi că nu se vor gândi să facă aceste modificări cum era planificat, până în 25 mai, ci probabil la anul ca să aibă timp să pună de acord toate textele şi să facă un text care să poată să funcţioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.