Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful CEDO se află în România - Ce discuţii a avut cu magistraţii şi schimbul de politeţe de la curtea supremă

www.adevarul.ro

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) Linos – Alexandre Sicilianos, se află într-o vizită de lucru context în care i-a întâlnit pe şefii ICCJ şi PICCJ cu care a purtat discuţii despre modalitatea de implementare şi utilizare a normelor CEDO în cazurile cercetate sau judecate.

La întâlnirea de la PICCJ Sicilianos i-a avut la discuţii pe Bogdan Dimitrie Licu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Solomon, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Răzvan Horațiu Radu, adjunct al procurorului general al PÎCCJ, Călin Nistor, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție şi pe generalul de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror-șef al Secției parchetelor militare din PÎCCJ.

Şeful PICCJ a expus situația cauzelor penale care au fost redeschise ca urmare a unor decizii ale CEDO și, totodată, a reiterat atașamentul Ministerului Public față de standardele acesteia și respectarea acestora în activitatea de urmărire penală, transmite ministerul public printr-un comunicat de vineri.

Citeşte şi: Preşedintele CNSAS, reacţie la decizia CAB referitoare la Băsescu: 'Nu este o acțiune împotrivă, este o acțiune în constatare'

"În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte de interes din jurisprudența C.E.D.O. referitoare la activitatea de urmărire penală. În acest sens, reprezentanții Ministerului Public au prezentat modalitatea în care sunt implementate hotărârile instanței europene, precum și utilizarea jurisprudenței acesteia în activitatea de urmărire penală, respectiv fundamentarea soluțiilor pe principiile jurisprudenței C.E.D.O", se mai arată în documentul citat.

La vizita de la instanţa supremă Sicilianos a fost întâmpinat de vicepreşedinţii ICCJ Gabriela Elena Bogasiu şi Ilie Iulian Dragomir, Laura Mihaela Ivanovici, preşedintele Secţiei I civilă, Eugenia Voicheci, preşedintele Secţiei a II-a civilă, Ionel Barbă şi preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal.
"Pe fondul întâlnirii au fost purtate discuţii cu privire la dialogul dintre instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu referire la stadiul procedurii de ratificare şi aplicare a Protocolului nr.16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Aspecte generale privind cauzele împotriva României aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului, Rolul jurisdicţiilor supreme la nivel naţional şi condiţiile de acces la acestea, Consolidarea relaţiei instituţionale între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv organizarea periodică a unor vizite ale judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Importanţa implicării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Reţeaua Curţilor Supreme", transmite ICCJ prin purtătorul de cuvânt.
La final, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, domnul Linos-Alexandre Sicilianos a adresat preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina-Alina Corbu, invitaţia de a efectua o vizită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.