Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful de stat major din Etiopia rănit de gloanţe, într-o tentativă de lovitură de stat organizată în nordul ţării

http://www.ibtimes.com/
Etiopia

Şeful de stat-major al armatei etiopiene a fost rănit de gloanţe, a anunţat duminică premierul Abiy Ahmed, ale cărui servicii au denunţat, de asemenea, o tentativă de "lovitură de stat" într-o regiune din nordul ţării, relatează AFP, potrigit agerpres.ro.

Prim-ministrul a apărut în uniformă militară la televiziunea naţională pentru a anunţa atentatul împotriva generalului Seare Mekonnen, fără să ofere detalii despre starea de sănătate a acestuia, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

Ambasada Statelor Unite la Addis Abeba a lansat o alertă, recomandând personalului său să se pună la adăpost după informaţii privind focuri de armă în capitală şi violenţe în statul regional Amhara (nord-vest).

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Internetul a fost întrerupt în Etiopia şi nu este disponibilă nicio informaţie suplimentară despre atentatul împotriva înaltului responsabil militar.

Sâmbătă seară, guvernul etiopian anunţase că o tentativă de "lovitură de stat" a fost comisă de un "grup armat" în Amhara, a doua regiune a ţări ca populaţie, fără să prezinte detalii despre aceste violenţe.

"Tentativa de puci din statul regional Amhara este contrară Constituţiei şi urmăreşte să saboteze pacea atât de greu dobândită în regiune", a declarat într-un comunicat biroul prim-ministrului.

"Această tentativă ilegală trebuie condamnată de toţi etiopienii şi guvernul federal dispune de toate capacităţile pentru a învinge acest grup armat", a adăugat documentul.

Un jurnalist prezent la Bahir Dar, capitala regională, a declarat pentru AFP că focuri de armă au fost auzite la puţin timp după lăsarea serii şi au continuat câteva ore. Împuşcăturile au încetat între timp, a adăugat el.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

De la instalarea sa la putere, în aprilie 2018, după doi ani de tulburări în Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea ţării.

Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a îmbunătăţit libertatea presei şi a reprimat încălcarea drepturilor omului arestând zeci de responsabili ai armatei şi serviciilor de informaţii.

De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice şi a încheiat pace cu Eritreea după peste 20 de ani de conflict.

El se confruntă însă cu tensiuni interetnice recurente, în general legate de dreptul de proprietate a pământului şi utilizarea resurselor, care degenerează frecvent în violenţe în această ţară cu peste 100 de milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.