Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo îndeamnă ţările din Orientul Mijlociu 'să depăşească vechile rivalităţi pentru binele regiunii'

mike pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat joi la Cairo ţările din Orientul Mijlociu 'să depăşească vechile rivalităţi' pentru 'binele regiunii' în faţa Iranului, pe care el l-a numit drept inamic comun mai mult ca oricând, potrivit France Presse, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Într-un discurs privind politica regională a preşedintelui Donald Trump pronunţat la Universitatea din Cairo, Pompeo a pledat pentru o Alianţă Strategică în Orientul Mijlociu, un fel de NATO arabă pe care Washingtonul doreşte să o creeze împotriva Teheranului.

SUA vor continua să acţioneze 'prin diplomaţie' cu aliaţii lor pentru a-i 'alunga' pe iranieni din Siria, chiar şi după retragerea anunţată a soldaţilor americani, a afirmat secretarul de stat, promiţând că Washingtonul va continua 'să facă în aşa fel încât Israelul să-şi păstreze capacitatea militară' pentru a se 'apăra împotriva aventurismului agresiv al regimului iranian'.

Iranul este, împreună cu Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad în conflictul care afectează Siria din 2011.

Mike Pompeo a confirmat anterior retragerea americană din Siria, anunţată în decembrie de Donald Trump, spre surprinderea tuturor. Şeful diplomaţiei american nu a menţionat însă un calendar pentru retragerea celor circa 2.000 de soldaţi americani.

În discursul său, Mike Pompeo a cerut aliaţilor SUA să se implice şi mai mult în Siria pentru a prelua iniţiativa după plecarea americanilor.

În preambulul acestui discurs privind politica regională, care s-a dorit a fi ecoul discursului preşedintelui Barack Obama din 2009 la Universitatea din Cairo, Mike Pompeo l-a criticat violent, fără să-l numească, pe fostul preşedinte democrat.

Potrivit lui, predecesorul lui Donald Trump a 'încurajat' regimul iranian şi a 'subestimat serios tenacitatea şi brutalitatea islamismului radical'.

'Adevăratul 'nou start' este acum!', a spus secretarul de stat american, reluând o sintagmă utilizată de către Obama în 2009.

În Egipt, Pompeo s-a întâlnit joi dimineaţă cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, oficialul american elogiind în discurs 'curajul său', lupta sa împotriva 'extremismului'.

Referitor la încălcările drepturilor omului de către regimul egiptean denunţate în mod regulat de organizaţiile neguvernamentale, Mike Pompeo a afirmat în discursul său că îl 'încurajează pe preşedintele Sissi (...) să promoveze schimbul liber şi deschis de idei'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.