Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei din Qatar cere talibanilor să protejeze civilii afgani

Al Jazeera
talibani kabul

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani, le-a cerut marţi talibanilor - care dispun de un birou politic la Doha - să protejeze civilii afgani în urma revenirii la putere a insurgenţilor în Afganistan după 20 de ani de război, informează AFP.

Apelul a fost emis la o întâlnire la Doha între ministrul de externe din Qatar şi numărul 2 în ierarhia talibanilor, mollahul Abdul Ghani Baradar, la două zile după prăbuşirea guvernului afgan şi a armatei sale finanţate de SUA.

Această reuniune a permis "să se insiste asupra protecţiei civililor şi a intensificării eforturilor necesare pentru a se ajunge la o reconciliere naţională", a declarat Ministerul qatariot al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Importanţa de a lucra în vederea unei soluţii politice globale şi a unei tranziţii paşnice a puterii" a fost de asemenea subliniată în cursul acestei întâlniri, scrie Agerpres.ro.

Cei doi responsabili au mai evocat "importanţa de a păstra cuceririle realizate de poporul afgan", potrivit comunicatului ministerial.

Zeci de mii de persoane care se tem de talibani au încercat să părăsească Afganistanul în ultimele două zile.

Talibanii au promis să respecte drepturile omului, în special pe cele ale femeilor, dar unii afgani se tem de aplicarea unei legi islamice ultrariguroase şi de represalii pentru că au susţinut fostul guvern aliat al SUA.

Zborurile avioanelor pentru evacuarea afganilor şi a cetăţenilor străini au fost reluate marţi după ce fuseseră întrerupte luni.

Mollahul Baradar a revenit în Afganistan după întâlnirea cu şeful diplomaţiei qatariote şi este presupus a fi conducătorul mişcării radicale.

Qatarul îi invitase sâmbătă pe talibani să înceteze tirurile în Afganistan, iar după doar o zi membri ai mişcării extremiste au intrat în Capitală odată cu capitularea forţelor guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.