Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei europene susține că premierul sloven nu are competenţa de a vorbi despre politica externă în numele UE

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a ţinut luni să reamintească public care sunt competenţele premierului sloven Janez Jansa pe perioada preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, după acuzaţiile făcute de acesta la adresa Iranului cu privire la încălcarea drepturilor omului, informează AFP.

''Premierul sloven, chiar dacă el exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, nu are competenţa de a vorbi despre politica externă în numele UE'', a afirmat Borrell într-o conferinţă de presă organizată după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Bruxelles, relatează Agerpres.ro.

El a explicat că a fost nevoit să facă această precizare după ce a fost contactat de către ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care l-a întrebat dacă afirmaţiile lui Janez Jansa constituie poziţia oficială a Uniunii Europene.

''Politica externă rămâne o competenţă a statelor membre. Fiecare poate avea propria poziţie. Dar în numele UE vorbesc doar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi Înaltul Reprezentant, când vorbeşte în numele miniştrilor'', a precizat Josep Borrell.

''Afirmaţiile domnului Jansa sunt responsabilitatea sa, dar nu reprezintă poziţia UE şi el nu poate pretinde că vorbeşte în numele UE'', a încheiat şeful diplomaţiei Uniunii Europene.

Iranul a denunţat duminică ''acuzaţiile fără temei'' privind drepturile omului , lansate cu o zi înainte de Janez Jansa.

''Poporul iranian merită democraţia, libertatea şi respectarea drepturilor omului şi ar trebui să fie susţinut ferm de comunitatea internaţională'', declarase într-un mesaj online Jansa, care a cerut ca regimul iranian să fie ''tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.