Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei franceze despre interviul lui Assad: '100% minciuni, propagandă şi cinism'

facebook.com
Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad - care într-un interviu acordat miercuri în exclusivitate AFP a declarat că presupusul atac cu arme chimice de care este acuzat regimul de la Damasc este o "istorie fabricată 100%" - a făcut o demonstraţie de "100% de minciuni" şi de "cinism", a declarat vineri ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, citat de France Presse, potrivit agerpres.

"Am luat cunoştinţă de acest interviu cu o profundă tristeţe şi o mare consternare. Ceea ce am auzit, înseamnă 100% minciuni şi propagandă. Aceasta este 100% cruzime şi cinism', a declarat ministrul de externe francez, aflat într-o vizită oficială la Beijing.

Citește și: VIOLENȚE fără precedent la meciul dintre Olympique Lyon şi Beşiktaş Istanbul / VIDEO

"Realitatea este că sunt peste 300.000 de morţi şi 11 milioane de persoane strămutate sau refugiate (...), o ţară este distrusă. Aceasta este realitatea. Nu este o fantezie", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

Într-un interviu acordat miercuri AFP, Bashar al-Assad a acuzat Occidentul de a fi "montat întreaga istorie" cu presupusul atac chimic împotriva unei localităţi controlate de rebeli sirieni cu scopul de a pregăti, potrivit lui, terenul pentru lovituri americane împotriva armatei sale.

Întrebat despre acest presupus atac cu arme chimice asupra localităţii Khan Shaykhun, după ce imagini cu persoane având convulsii au făcut înconjurul lumii, provocând consternare, Al-Assad a dezminţit orice implicare, asigurând că "niciun ordin nu a fost dat" şi că regimul de la Damasc "nu posedă arme chimice".

Occidentul însă insistă că regimul sirian se face vinovat de "crimă de război" la Khan Shaykhun.

Mama Tuturor Bombelor (MOAB). Cea mai mare armă americană NON-nucleară - FOTO/VIDEO

"Pentru a pune capăt (conflictului), este nevoie de o adevărată încetare a focului, care să oprească de la acţiuni forţele aeriene şi militare siriene, garantată de comunitatea internaţională", a declarat vineri Jean-Marc Ayrault, în finalul unei întrevederi cu omologul său chinez Wang Yi.

Cu această ocazie, el a lansat un apel la "reluarea procesului politic, a unei negocieri politice pentru o tranziţie în cadrul Rezoluţiei 2254 a Naţiunilor Unite".

"Altă cale nu există", a insistat el, înainte de a "mulţumi" Chinei pentru "poziţia sa independentă şi înţeleaptă şi rolul pe care ea îl joacă în acest sens în Consiliul de Securitate" al ONU.

Rusia a recurs miercuri la dreptul său de veto împotriva unui proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate, care cerea autorităţilor siriene detalii cu privire la activităţile militare în ziua atacului chimic.

Citeşte şi: 'Bomba bombelor' a ucis cel puţin 36 de combatanţi SI

În schimb, China, care s-a opus anterior mai multor proiecte de rezoluţie privind instituirea de sancţiuni la adresa Damascului, de data aceasta s-a abţinut.

"Vom lucra împreună cu Franţa (...) pentru a realiza o adevărată încetare a focului şi o reconciliere eficientă", a declarat Wang Yi în timpul unei scurte conferinţe de presă.

În ceea ce priveşte presupusul atac chimic, Beijingul pledează pentru "efectuarea înainte de toate a unei anchete independente, echitabile şi profesionale pentru a clarifica această chestiune", a adăugat ministrul chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.