Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei franceze spune că soarta lui Bashar al-Assad nu trebuie să fie o prioritate

facebook.com
Bashar al-Assad

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a estimat vineri că soarta politică a preşedintelui Bashar al-Assad nu trebuie să fie o prioritate pentru a se obţine un acord de pace în Siria, informează AFP. SUA au recunoscut joi că nu mai fac din retragerea preşedintelui sirian de la putere o 'prioritate' şi caută o nouă strategie în reglementarea conflictului din Siria, care durează de peste şase ani.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat chiar că ţara sa ar dori mai degrabă să coopereze cu Turcia şi Rusia pentru a găsi o soluţie politică pe termen lung în Siria, decât să se concentreze pe soarta preşedintelui sirian. Franţa, care a cerut de mai multe ori în mod ferm ca Assad să plece înainte ca o tranziţie politică să poată începe în Siria, şi-a temperat la rândul său discursul.

'Dacă toţi vor cu orice preţ ca dezbaterea să fie plasată pe făgaşul 'îl păstrăm sau nu-l păstrăm pe Assad?', lucrurile nu ar trebui totuşi abordate astfel. Problema este de a şti dacă membrii comunităţii internaţionale îşi respectă propriile angajamente', a estimat Ayrault, la sosirea pentru o reuniune a NATO la Bruxelles. Cu toate acestea, Jean-Marc Ayrault a ţinut să sublinieze că va profita de prezenţa la această reuniune a omologului său american Rex Tillerson pentru a-i cere să 'clarifice' anumite poziţii ale Washingtonului asupra unor subiecte precum cheltuielile pentru apărare, lupta antiteroristă, dar şi tranziţia politică preconizată pentru Siria. 'Dacă dorim pace şi securitate durabile în Siria, nu trebuie să existe doar opţiunea militară, trebuie să existe şi opţiune politică, iar opţiunea politică înseamnă negociere pentru o tranziţie' în conformitate cu poziţia adoptată în decembrie 2015 de ONU, a insistat el.

La 18 decembrie 2015, cele 15 membre ale Consiliului de Securitate al ONU au adoptat o rezoluţia 2254 care stabileşte o foaie de parcurs pentru o soluţie politică în Siria, conform Agerpres. Pe lângă negocierile opoziţie-regim, cum sunt cele în desfăşurare la Geneva, şi un armistiţiu, textul mai prevede un guvern de tranziţie şi organizarea de alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.