Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei norvegiene, vizită oficială în Rusia, după o serie de tensiuni

norvegia2

Şeful diplomaţiei norvegiene, Borge Brende, se va deplasa săptămâna aceasta în Rusia, a anunţat biroul său de presă marţi, vizită ce survine după o serie de tensiuni între cele două ţări vecine, informează AFP. Brende va participa miercuri şi joi, la Arhanghelsk, în nord-vestul Rusiei, la o conferinţă despre zona arctică, în marja căreia va avea o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov, după cum a convenit în timpul unei precedente întrevederi la Bonn, în februarie. Această vizită va fi prima după 2014, potrivit mass-media norvegiene.

'Rusia este un partener de lucru şi un actor important în zona arctică, iar conferinţa de la Arhanghelsk oferă un bun cadru pentru continuarea dialogului politic cu Rusia, cu privire la chestiuni de interes comun', a declarat ministrul norvegian, citat într-un comunicat. Norvegia, ţară membră a NATO, şi Rusia întreţin în general relaţii de bună vecinătate, însă acestea s-au tensionat din cauza crizei ucrainene: chiar dacă nu este membru al UE, acest regat scandinav s-a raliat sancţiunilor europene împotriva Moscovei, atrăgându-şi ulterior represalii.

De atunci, incidentele s-au multiplicat. Norvegia şi-a acuzat puternicul vecin rus de tentativă de pirataj cibernetic şi spionaj, iritând la rândul său Rusia după ce a autorizat desfăşurarea a circa 300 de soldaţi americani pe teritoriul său, conform Agerpres. În februarie, Ambasada Rusiei la Oslo a emis un comunicat extrem de critic la adresa autorităţilor norvegiene, calificând ca fiind 'de neadmis' dorinţa Oslo de a desfăşura o cooperare selectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.