Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei poloneze, 'şocat' de dezbaterea din plenul PE privind statul de drept din Polonia

EUCham
polonia, EU

Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, s-a declarat miercuri 'şocat' de dezbaterea desfăşurată în aceeaşi zi în plenul Parlamentului European în legătură cu situaţia statului de drept în Polonia şi i-a acuzat pe unii oficiali ai Uniunii Europene că nu doresc să discute cu autorităţile de la Varşovia, potrivit thenews.pl, scrie agerpres.ro

Witold Waszczykowski a declarat că nu înţelege 'pe ce bază' membrii Parlamentului European au dezbătut situaţia reformei judiciare din Polonia, în contextul în care modificările legislative respective încă nu au fost aprobate de parlamentul de la Varşovia. 

Oficialul polonez a estimat că rezoluţia adoptată de eurodeputaţi 'trebuie să fie privită ca un instrument de exercitare a presiunii politice asupra Poloniei' şi reprezintă un 'document unilateral care este prea des bazat pe evaluări politice şi foloseşte prea puţin o analiză juridică profundă', subliniind că această abordare este în detrimentul procesului de integrare europeană întrucât duce 'exclusiv la stigmatizarea unui stat membru'. 

Membrii Parlamentului European (PE), reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au estimat miercuri că situaţia din Polonia implică un 'risc evident de încălcare gravă' a valorilor europene, inclusiv statul de drept, incluse în Tratatul Uniunii Europene. Îngrijorările PE se referă la separaţia puterilor în stat, independenţa sistemului judiciar şi respectarea drepturilor fundamentale. 

Eurodeputaţii au adoptat - cu 438 voturi pentru, 152 voturi contra şi 71 abţineri - o rezoluţie ce prevede pregătirea unei cereri oficiale adresate Consiliului UE pentru activarea mecanismului preventiv prevăzut de articolul 7 al Tratatului UE. Dacă riscul persistă şi autorităţile poloneze refuză să dea curs recomandărilor Bruxelles-ului, procedura ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu. 

Conform regulamentului de procedură al Parlamentului European, Comisia pentru libertăţi civile a PE (LIBE) va trebui să elaboreze o 'propunere motivată', documentul prin care se solicită Consiliului să activeze mecanismul privind statul de drept, ca răspuns la 'riscul evident de încălcare gravă' a valorilor europene de către autorităţile poloneze. 

De la începutul anului trecut, Parlamentul European a organizat cinci dezbateri şi a votat trei rezoluţii cu privire la democraţia şi statul de drept în Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.