Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei turce îndeamnă comunitatea internaţională să susţină Azerbaidjanul: 'Ei continuă să pună opresorul şi oprimatul pe picior de egalitate'

Mevlut Cavusoglu

Şeful diplomaţiei turce, aflat în vizită oficială la Baku, a îndemnat marţi comunitatea internaţională să susţină Azerbaidjanul în conflictul acestuia cu Armenia în Nagorno-Karabah şi a pus la îndoială utilitatea unui armistiţiu în această enclavă, informează AFP şi Reuters.  "Lumea trebuie să-i susţină pe cei care sunt în dreptul lor legitim, mai exact Azerbaidjanul", a declarat Mevlut Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său azer Ceyhun Bayramov, informează Agerpres.

Vizita lui Cavusoglu intervine la o zi după apelul lansat de Franţa, SUA şi Rusia, în calitatea lor de copreşedinţi ai aşa-numitului Grup OSCE de la Minsk pentru dezamorsarea conflictului, la o 'încetare imediată a focului şi fără condiţii' în Karabah. Cele trei state au îndemnat Baku şi Erevan să se 'angajeze să reia procesul de reglementare', în timp ce luptele au continuat fără pauză luni, iar bombardamentele în zonele urbane au făcut să crească temerile privind noi victime civile.

În declaraţiile sale, Cavusoglu, a cărui ţară nu încetează să apere dreptul Azerbaidjanului de a-i alunga pe separatiştii armeni din Nagorno-Karabah, a respins în mod implicit apelul celor trei ţări.

"Ce se va întâmpla după asta, Armenia va fi convinsă să se retragă imediat din teritoriile azere? Va exista o soluţie care să garanteze retragerea ei? Nu există nimic nou (în apelul grupului de la Minsk), însă ei continuă să pună opresorul şi oprimatul pe picior de egalitate", a spus ministrul de externe al Turciei.

Potrivit lui Mevlut Cavusoglu, adoptarea aceleiaşi abordări faţă de cele două ţări înseamnă "o recompensare a Armeniei", chiar dacă Nagorno-Karabah este teritoriu azer, conform dreptului internaţional.

"Vom fi de partea fraţilor noştri azeri, astăzi şi mâine", a declarat Cavusoglu. "Aş vrea să spun lumii întregi că Nagorno-Karabah aparţine Azerbaidjanului, acesta este un teritoriu ocupat care nu a putut fi eliberat, în pofida tuturor deciziilor precedente" ale mediatorilor internaţionali.

Citește și: Liviu Pleșoianu pune tunurile pe Raed Arafat: Aștept ieșirile dvs. publice în care, cu aplomb egal, să spuneți că vă opuneți desfășurării alegerilor în 6 decembrie

Ministrul turc a acuzat de asemenea forţele armene că întreprind atacuri împotriva civililor azeri. "Este vorba de crime împotriva umanităţii şi de o încălcare a Convenţiilor de la Geneva", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.