Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei turce vizitează Egiptul, după zece ani de tensiuni în relaţiile bilaterale

the telegraph
Mevlut Cavusoglu

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va efectua sâmbătă o vizită în Egipt pentru a iniţia o apropiere între cele două ţări după un deceniu de tensiuni, a anunţat vineri diplomaţia egipteană, transmite AFP.

După ce l-a primit pe omologul său egiptean Sameh Choukri la sfârşitul lunii februarie în Turcia, în urma seismului care a afectat aproape o şesime din populaţia turcă, ministrul Cavusoglu se va întâlni sâmbătă din nou cu aceasta, la Cairo.

Această vizită, potrivit Ministerului de Externe egiptean, va fi o "iniţiere a revenirii la normal a relaţiilor între cele două ţări", care s-au degradat brusc odată cu venirea la putere a preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi în anul 2013, informează Agerpres.

După ce generalul el-Sissi, atunci ministru al apărării, l-a înlăturat de la putere pe primul preşedinte democratic ales al Egiptului, Mohamed Morsi, provenit din rândul mişcării Frăţia Musulmană şi mare aliat al Turciei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a încetat să repete că nu va vorbi "niciodată" cu "unul ca" el-Sissi.

Dar a doua zi după seismul din 6 februarie, soldat cu circa 48.500 de morţi în Turcia, cei doi şefi de stat au purtat totuşi o discuţie telefonică, după ce avuseseră în noiembrie prima strângere de mână la Cupa Mondială în Qatar, o altă ţară cu care Egiptul şi-a redresat recent relaţiile după ce o acuzase de apropiere de Frăţia Musulmană.

Anterior, în mai 2021, o delegaţie turcă vizitase Egiptul pentru discuţii asupra "normalizării" relaţiilor bilaterale.

În acest timp, pe plan comercial schimburile nu au încetat, crescând de la 4,4 miliarde de dolari în anul 2007 la 11,1 miliarde de dolari în 2020. Mai mult, în 2022 Turcia a fost prima destinaţie de export pentru produsele egiptene, cu o valoare de circa 4 miliarde de dolari.

Dezacordurile politice între Egipt şi Turcia sunt însă notabile. Istanbulul a devenit "capitala" mass-media arabe critice faţă de guvernele lor, în special a presei apropiate de Frăţia Musulmană, grupare considerată "teroristă" de guvernul egiptean.

Cairo şi Ankara au de asemenea interese divergente în Libia, unde Turcia ajută cu drone şi instructori militari trupele libiene care luptă împotriva mareşalului Khalifa Haftar, omul forte al guvernului paralel din estul Libiei şi care este sprijinit în special de Egipt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.