Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Interpol dă un semnal de alarmă asupra celor condamnați pentru infracțiuni minore de terorism: 'Ar putea forma un nou grup terorist'

terorism

Ţări din întreaga lume s-ar putea confrunta cu un al doilea val de activitate legată de gruparea Statul Islamic în contextul în care persoane condamnate pentru infracţiuni minore de terorism îşi termină pedepsele cu închisoarea şi vor fi eliberate, a avertizat miercuri şeful Interpol, Juergen Stock, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Mulţi dintre cei condamnaţi pentru sprijinirea grupărilor teroriste sau pentru legături cu ele au primit numai "poate 2, 3, 4 sau 5 ani de închisoare, întrucât nu au fost condamnaţi pentru un atac terorist concret", a declarat Stock presei la Paris.

"În multe părţi ale lumii... aceste generaţii de susţinători timpurii, terorişti timpurii vor fi eliberaţi în următorii câţiva ani", a spus el.

Aceste eliberări ar putea alimenta un potenţial "ISIS 2.0", a avertizat el, folosind acest acronim pentru gruparea extremistă care a controlat pentru scurt timp teritorii din Siria şi Irak şi care a revendicat multe atacuri în alte ţări.

Citește și: Netanyahu ar vrea să înlocuiască soldații retrași de SUA cu militari israelieni, 'din motive de siguranță'

"În condiţiile în care ISIS a fost învinsă din punct de vedere geografic, aceşti indivizi fie vor încerca să se mute în alte zone precum sud-estul Asiei sau Africa, fie să rămână în Europa şi să comită atacuri", a afirmat Stock.

Baza de date a Interpol pentru documente de identitate false şi furate este un instrument cheie în combaterea viitoarei deplasări a potenţialilor terorişti, care folosesc adeseori identităţi false, a mai spus el.

Organismul internaţional de poliţie a dezvoltat, de asemenea, o bază de dată cu 44.000 de profile de combatanţi străini care s-au alăturat unor grupări extremiste în zone de luptă precum Siria şi Irak, a afirmat el în faţa jurnaliştilor din Asociaţia presei anglo-americane.

"Nu poţi şti unde o astfel de informaţie, la orice punct de trecere a frontierei, poate deveni relevantă şi să le permită autorităţilor să acţioneze într-un stadiu foarte timpuriu", a mai spus Stock.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.