Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudan: șeful ONU își menține emisarul în regiune, deși acesta a fost declarat 'persona non grata'

AP / Marwan Ali
sudan

Declararea de către guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite şi "nu se aplică", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, menţionând că statutul germanului Volker Perthes este "neschimbat", relatează AFP, citat de Agerpres.

"Statutul lui Volker Perthes este în prezent neschimbat, iar poziţia secretarului general rămâne cea pe care a exprimat-o în faţa Consiliului de Securitate săptămâna trecută", a indicat Stéphane Dujarric, cu referire la "încrederea absolută" reafirmată atunci de Antonio Guterres în şeful misiunii ONU în Sudan.

"Secretarul general reaminteşte că doctrina persona non grata nu este aplicabilă personalului Naţiunilor Unite, iar invocarea ei este contrară obligaţiilor statelor conform Cartei Naţiunilor Unite", a adăugat el.

Şeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a solicitat la sfârşitul lui mai, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, destituirea lui Volker Perthes, pe care îl consideră responsabil de războiul izbucnit pe 15 aprilie între forţele militare sudaneze şi paramilitarii din Forţele de sprijin rapid ale generalului Mohamed Hamdan Daglo.

În cursul nopţii de joi spre vineri, Ministerul sudanez de Externe a anunţat în cele din urmă că guvernul l-a "notificat" pe Antonio Guterres că l-a declarat pe Volker Perthes "persona non grata cu începere de astăzi".

Emisarul, care se afla la New York când generalul Burhan a trimis scrisoarea prin care cere destituirea, se află în prezent la Addis Abeba. "Vom împărtăşi eventualele evoluţii ale călătoriei", a precizat Stéphane Dujarric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.