Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful ONU: Prăbuşirea financiară a Libanului a fost provocată 'de ceva similar cu o schemă Ponzi'

economictimes.com
economie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că prăbuşirea financiară a Libanului a fost provocată ”de ceva similar cu o schemă Ponzi”, transmite Reuters, informează News.ro.

Libanul se află în al treilea an al unei crize economice care a început în 2019, când sistemul financiar s-a prăbuşit sub greutatea uriaşei datorii de stat , rezultatul deceniilor de corupţie şi management defectuos şi al modului nesustenabil în care s-a finanţat, transmite Reuters.

Criticii autorităţilor libaneze au comparat sistemul financiar cu o schemă Ponzi, care depinde de noi împrumuturi pentru a rambursa datoria existentă. Banca centrală a negat acest lucru.

”Din câte am înţeles, ceea ce s-a întâmplat în Liban este că Libanul folosea ceva similar cu o schemă Ponzi... ceea ce înseamnă că împreună cu, desigur, corupţia şi alte, probabil, forme de furt, sistemul financiar s-a prăbuşit”, a spus Guterres într-o declaraţie video difuzată pe reţelele de socializare.

Prăbuşirea economică a făcut ca lira libaneză să piardă mai mult de 90% din valoarea sa, iar deponenţii să nu mai aibă acces la depozitele lor din sistemul bancar paralizat.

Mike Azar, expert în sistemul financiar libanez, a declarat că Guterres şi-a exprimat opinii similare la o altă întâlnire cu uşile închise între şeful ONU şi membri ai societăţii civile libaneze, marţi.

Întrebat de Reuters, un purtător de cuvânt al ONU a spus că opiniile secretarului general cu privire la criza financiară au fost ” exprimate mai pe deplin” la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul vizitei sale.

La acea conferinţă de presă, Guterres a spus că liderii libanezi trebuie să convingă comunitatea internaţională să sprijine Libanul prin implementarea reformelor ”în legătură cu viaţa economică, socială şi politică a ţării” şi prin adoptarea ”unui plan credibil de redresare economică”, pentru discuţii pentru un program de sprijin al FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.