Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Pentagonului pare că nu rezonează cu Biden în privința apărării Taiwanului

Agerpres - Reuters
Lloyd Austin

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a părut să infirme angajamentul preşedintelui Joseph Biden privind o intervenţie militară a Statelor Unite pentru apărarea Taiwanului în cazul unui atac chinez, subliniind că prioritatea este furnizarea de asistenţă Administraţiei de la Taipei, anunță Mediafax.

"În conformitate cu Legea privind relaţiile cu Taiwanul, noi avem angajamentul de a ajuta Taiwanul să îşi dezvolte capabilităţile de a se apăra singur. Aceste activităţi au continuat de-a lungul timpului şi vor continua în viitor", a declarat Lloyd Austin, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă armata americană are capacitatea de a apăra direct Taiwanul, Lloyd Austin a răspuns, conform site-ului Politico.com: "Armata americană este pregătită permanent pentru apărarea intereselor noastre şi pentru a se ridica la înălţimea angajamentelor".

"Cred că preşedintele a fost clar în furnizarea unor răspunsuri la o întrebare ipotetică. Dar, repet, noi continuăm acţiunile pentru a ne asigura că avem capabilităţile corespunzătoare poziţionate în zonele corespunzătoare astfel încât să ne asigurăm că îi putem ajuta pe aliaţi să menţină o zonă Indo-Pacifică liberă şi deschisă", a argumentat şeful Pentagonului, subliniind că Washingtonul nu vrea "modificarea unilaterală" a statutului Taiwanului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat recent că armata americană va interveni pentru apărarea Taiwanului în cazul unei invazii chineze. Întrebat într-un interviu acordat postului de televiziune CBS dacă militarii americani vor interveni direct pentru apărarea Taiwanului, Biden a răspuns: "Da".

Washingtonul a aplicat politica "ambiguităţii strategice" în cazul Taiwanului, respectând principiul "o singură Chină", dar oferind susţinere militară Taipeiului. Preşedinţia SUA susţine că linia politică nu s-a modificat. "Preşedintele a mai spus acest lucru, inclusiv la Tokyo, mai devreme anul acesta. Dar a spus clar şi că politica noastră în privinţa Taiwanului nu s-a schimbat. Acest lucru rămâne adevărat", a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

China s-a declarat "puternic nemulţumită" şi a semnalat că se opune "în mod determinat" afirmaţiilor preşedintelui american. "Le este transmis un semnal greşit grav" forţelor separatiste taiwaneze, a reacţionat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.