Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Pentagonului, turneu în Asia pentru a limita expansiunea Chinei

Defense News
Patrick Shanahan

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a început miercuri un turneu de o săptămână în Asia într-un efort de consolidare a legăturilor cu aliaţii Statelor Unite în regiune, ocazie cu care va avea discuţii 'deschise' cu omologul său chinez despre creşterea puterii Chinei, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

'Pentru mine, cel mai important este să-i ascult pe aliaţii şi partenerii noştri' pentru a sesiza 'nuanţe în dosarele' discutate, a declarat ministrul american interimar al apărării în avionul care îl transporta la Jakarta (Indonezia), prima etapă a turneului său care mai cuprinde Singapore, Coreea de Sud şi Japonia.

Citește și: Vești importante pentru toți cei care primesc vouchere de vacanță! Ce se întâmplă cu acestea

Shanahan va fi primit joi de preşedintele indonezian Jiko Widod, după ce se va întâlni cu şeful diplomaţiei Retno Marsudi şi ministrul apărării Ryamizard Ryacudu.

Cooperarea maritimă cu acest arhipelag, care se întinde de la Oceanul Indian până la Oceanul Pacific, se va afla în centrul discuţiilor, în timp ce SUA încearcă să se distanţeze de China, care îşi extinde dominaţia maritimă prin militarizarea insulelor aflate în dispută.

El urmează să aibă sâmbătă în Singapore o întâlnire informală cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, în cadrul forumului regional de apărare Shangri-La Dialogue.

Citește și: Ingrid Mocanu desființează schimbările anunțate de PSD: ‘Au scuipat în față alegătorii PSD, vor electoratul hastag’

'Vreau să identific teme în care am putea coopera' cu China, dar de asemenea voi avea 'discuţii deschise despre furtul de proprietate intelectuală sau militarizarea Mării Chinei de Sud', a declarat el jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu.

Pentru a-şi menţine influenţa în Asia, Washingtonul încearcă să se distanţeze de China - văzută ca agresivă în modernizarea capabilităţilor sale militare - prin patrularea mărilor acestei regiuni, care asigură 80% din comerţul maritim din lume, în cadrul operaţiunilor numite 'libertate de navigaţie'.

Beijingul protestează în mod regulat, spunând că navele americane încalcă apele sale teritoriale.

Citește și: Florin Pastramă a tras lozul cel mare! Brigitte Sfăt are o avere uriașă

Shanahan a asigurat că escaladarea tensiunilor în Golf nu împiedică Pentagonul să pună în aplicare strategia de apărare a SUA, care identifică de acum China şi Rusia drept principalii adversari ai SUA.

'Avem capacităţile necesare' pentru a face faţă mai multor probleme simultan, a spus el.

SUA au trimis în Orientul Mijlociu 1.500 de militari suplimentari, un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot, invocând 'ameninţări' din partea Iranului sau a miliţiilor proiraniene împotriva intereselor americane sau trupelor Statelor Unite în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.